Trener: Anderson Silva je nevin; kontaminirani suplementi krivi za pad na doping testu

#DopingTest

Anderson-Silva-1.jpg

Nakon što je obaviješten o potencijalnom padu na doping testu, Anderson Silva je odmah svom treneru Rogerio Camoesu rekao da je nevin.

“Treniram sa Andersonom dugi niz godina,” rekao je Camoes u utorak na brazilskoj televiziji “Revista Combate,” “Kada smo razgovarali prva stvar koju je rekao, ‘Sensei, nisam uzeo ništa.‘”

Silva (34-8 MMA, 17-4 UFC) je 10. novembra, označen da je moguće da je uzeo neku nedozvoljenu supstancu. Silva je sklonjen sa UFC Fight Night 122 eventa gdje se trebao boriti sa Kelvin Gastelumom, koji je pobijedio Michael Bispinga 25. novembra u Šangaju.

Zadnji put kada je Silva pričao o ovoj situaciji, rekao je da je ‘surađivao sa USADA-om kako bi otkrili razlog‘ zbog kojeg je pao na doping testu.

Camoes je rekao da su Silva i njegov tim saznali za pad na doping testu preko medija, nazvavši to “drastičnim” i “jako neugodnim” budući da su dobili vijesti dok su se pripremali za put u Kinu na UFC Fight Night 122.

“Vjerujem mu na riječ,” rekao je Camoes. “Anderson je jako zreo čovjek, jako iskusan. I svjestan je da ne bi smio koristiti ništa što bi ga moglo dovesti u poziciju da bude suspendovan. Vjerujemo da je neki suplement bio kontaminiran. Svi produkti koje je Anderson koristio će biti analizirani, kako bi mogli dokazati kontaminiranost. Proces je jako spor. To ne ide preko noći. Zahtjeva vrijeme i posvećenost. Jako je skupo.”

Iako je ovaj pad na doping testu prvi pod USADA-inom programu, “The Spider” je u 2015. godini pao na doping testu prije nego što je USADA postala partner UFC-u.

Silva je dobio jednogodišnju suspenziju i kaznu od 380.000 dolara od Nevada State Athletic Comission za pad u 2015 godini, koji je kako on tvrdi nastao zbog kontaminiranih tableta za seksualni stimulans. Čini se kao da će silva koristiti istu odbranu i u ovom slučaju.

Camoes se našao na udaru kritičara koji tvrde da je on odgovoran za Silvin pad na doping testu, a on se osvrnuo na te napade.

“Vjerujem da ljudi koji me znaju duže vrijeme i koji prate moj rad znaju da sam ja zadnja osoba koja bi to uradila,” rekao je Camoes. “Prvo, jer znam sve anaboličke steroide od A do Z. Ja sam bodybuilder. Prvi doping test koji sam uradio je bio u 1987. godini u Colorado Springs Olympic Training Centru. Bio sam u judo timu, i takmičio sam se internacionalno. Testiran sam 10 puta u životu. Tako da znam sve steroide od A do Z.”

“Bio bih posljednja osoba koja bi rekla nekome da nešto uzme i da bude uhvaćen. Osim ako sam lud, bio bih zadnja osoba koja bi ohrabrila Andersona da uradi tako nešto. Naprotiv, ja sam najviše zabrinut zbog toga.”

Silva, 43, je insistirao da će nastaviti da se bori, iako sve činjenicu ukazuju na to da će Anderson vrlo vjerovatno biti suspendovan više od šest mjeseci.

“Mislim da u životu, kada ti je nešto oduzeto, počneš to cijeniti više,” Camoes je rekao. “On uvijek govori, ‘želim da se borim.‘ Stvar koju najviše želi jeste da se bori. Tako da mislim da će se vratiti borenju. Smatram da će se zasigurno boriti. Prije nego što se ovo desilo, sjećam se da sam pričao sa Luiz Dorea-om (boks trener) i rekao sam ‘Ovaj čovjek će se boriti još tri, četiri godine. Ovo je čovjek koji će se boriti do 45, 46 godine svog života.‘ Bio je sretan kao dijete.

“Ovo će sve biti raščišćeno. Naravno, biće neka kazna. Nema šanse da je ne bude. Znamo USADA-ina pravila. Čak i ako je kontaminirani suplement u pitanju, borac je uvijek odgovoran za ono što uzima, mora biti oprezan sa tim.

Izvor: MMA Novosti

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!