Đacima renovirana sala, uskoro i bazen

#NikolaJanović #BazenUKotoru

Tender za drugu fazu rekonstrukcije kotorskog bazena ,,Nikša Bućin” je raspisan, a ponude su dostavljene i otvorene, i za nekoliko dana saznati i odluka o izboru najpovoljnijeg izvođača radova, saopšteno je tokom radne posjete ministra sporta Nikole Janovića Kotoru.

Budžetom predviđeno 700.000 eura za renoviranje bazena

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva sporta, sa direktorom Direkcije javnih Radova Almerom Kalačem, potpredsjednikom opštine Kotor Brankom Nedovićem i njihovim saradnicima obišao radove na rekonstrukciji kotorskog gradskog bazena.

Prvi čovjek Direkcije javnih radova podsjetio je da je prva faza rekonstrukcije bazena završena, ali da se zbog nedostatka sredstava u budžetu objekat nije mogao finansirati u cjelosti odjednom, već u tri faze.

Prema sinoć utvrdjenom prijedlogu kapitalnog budžeta, za 2018. predvidjeno je 700 hiljada eura za nastavak radova.

„Tender za drugu fazu radova je raspisan, ponude su dostavljene i otvorene i mislim da ćemo za nekoliko dana imati odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača radova”, najavio je Kalač, napominjući da su svjesni značaja gradskog bazena u Kotoru, namijenjenog prije svega sportu koji nas je, kako je rekao, možda ,,ponajviše i ponajbolje predstavio u svijetu”.

Prioritet je, kaže Kalač, da se objekat završi što prije, „a angažovanje ministra sporta nam je dodatna obaveza da i Direkcija javnih radova uloži maksimalan napor da se objekat što prije privede namjeni“.

„U prvoj fazi rekonstrukcije gradskog bazena bilo je najvažnije da objekat dovedemo u stabilno stanje, jer je zub vremena oštetio betonsku i čeličnu konstrukciju, tako da je betonske elemente trebalo dodatno ojačati a čeličnu konstrukciju u cjelosti ispeskariti i ponovo ofarbati. Druga faza podrazumijeva radove na elektro i sprinkler instalacijama, vodovodnim, kanalizacionim i svim mašinskim instalacijama, a onda za treću fazu ostaje zamjena stolarije i opremanje objekta u cjelosti“, objasnio je Kalač.

Djeca iz Katara i Primorca svakog dana treniraju u Budvi ili Novom

Janović je kazao kako je izutetno važno da bazen što prije bude u funkciji jer djeca dva kluba, njih oko 350 djece svakodnevno putuju u Budvu i Herceg Novi.

„Kada oni imaju toliku želju i motiv, da svaki dan putuju na treninge, onda je i nama to obaveza više da svi zajedno i opština i Direkcija javnih radova i Ministarstvo sporta, učinimo sve što je do nas da i djeca i prvi tim i ,,Kataro” i ,,Primorac“ , što prije počnu sa treninzima u kotorskom bazenu. Utoliko više što su svih ovih godina kičma crnogorske vaterpolo reprezentacije bili kotorski vaterpolisti”, poručio je Janović.

Your browser does not support the video tag.

Nedović je kazao da je jasno da je interes i građana i djece koja treniraju vaterpolo, da objekat sto je prije moguce bude u funkciji.

„Naša je želja i molba da se insistira na kvalitetu, jer je ovo značajan objekat, tako da ušteda na nekom od segmenata rada na njemu ne bi bila mudar potez. Bolje je uraditi kvalietno, pa i da sačekamo nekoliko mjeseci, ali da onda kada dobijemo objekat, dobijemo maltene novi bazen”, zaključio je Nedović.

Renovirana sala Gimnazije

Stara gotovo koliko i gradski bazen je i fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole. Taj je objekat međutim od danas u novom ruhu i to zahvaljujući ugovoru o donaciji vrijednom više od 112 hiljada eura, koji je na inicijativu Ministarstva sporta potpisan sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori i to u okviru projekta Ministarstva sporta ,,Afirmacija školskog sporta” , čiji je cilj unaprjeđivanje uslova u nastavi fizičkog vaspitanja i podsticanje djece i omladine da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Dživei: Novi početak saradnje CG i Kine

Salu su u prisustvu velikog broja učenika i profesora, uz svečani program, otvorili Nikola Janović i ambasador Kine Cui Dživei, poručujući da su zajedničkom akcijom produžili vijek trajanja fiskluturne sale, a učenicima omogućili bezbjedno i komforno bavljenje sportsko rekreativnim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja, medju kojima već stasavaju raskošni sportski talenti.

„Ovo je novi početak naše saradnje u oblasti sporta i obrazovanja i vjerujemo da nas u budućnosti čeka još sadržajnija saradnja Narodne Republike Kine i crnogorskih škola”, poručio je Dživei.

Zahvaljujući se ambasadoru i ministru na podršci i vrijednoj donaciji, direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica kazao je ,,da su dobili šansu da renoviraju salu i iskoristili je zahvaljujući prije svega inicijativi njihovog Kotoranina i bivšeg učenika kotorske Gimnazije, danas ministra sporta Nikole Janovića”.

U rekonstrukciju sale uloženo 120 hiljada eura

U rekonstrukciju sale uloženo je 120 hiljada eura, od čega je 56 hiljada eura obezbijedjeno od donacije kineske ambasade, dok su 64 hiljade eura investarale škole. U parteru je postavljen parket po FIBA standardima, sanirani su unutrašnji zidovi dvorane, uređene svlačionice i postavljena oprema kojom se mogu postizati vrhunski sportski rezultati.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!