Fizička aktivnost osnova zdravog života

#IgorTomić #ParaolimpijskiKomitet #OsobeSaInvaliditetom #MladeOsobe

Cilj projekta Promjeni svoje razmišljanje – sport je za svakoga je da se podigne svijest o potrebi za fizičkom aktivnošću kao osnovi zdravog načina života, uključujući mlađe osobe sa invaliditetom u sportsko rekreativne aktivnosti, ocijenjeno je na sastanku partnera u tom projektu.

foto: Paraolimpijski savez Crne Gore

Na sastanku u rimskom Olimpijskom centru Đulio Onesti, pored domaćina skupa italijanske stonoteniske federacije, prisustvovali su i ostali partneri iz sedam evrposkih država.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Paraolimpijskih komiteta Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, stonoteniska federacija Austrije, nevladina organizacija Echo iz Hrvatske, kao i Zagrebački sportski savez osoba sa invaliditetom, koji je ujedno i nosilac i koordinator projekta.

Paraolimpijski komitet Crne Gore (POKCG) predstavljali su predsjednik i tehnički sekretar, Igor Tomić i Mijat Vojvodić.

Saopšteno je da će projekat biti realizovan 18 mjeseci, od 1. januara 2017 do 30. juna 2018 godine.

“Razlozi realizacije projekta su uzroci slabije fizičke aktivnosti i socijalne isključenosti mladih osoba sa invaliditetom, uzrasta od 15 do 29 godina, koji su uključeni u projekat, kao i želja da se podigne svijest o važnosti fizičke aktivnosti za tu populaciju”, stoji u zaključku sa radnog sastanka.

Navodi se da su specifični ciljevi projekta dizanje svijesti o prednosti učešća u sportsko-rekreativnim aktivnostima za mlade osobe sa invaliditetom u pogledu poboljšanja njihovog zdravlja i socijalnog uključivanja.

“Takođe i jačanje kapaciteta mladih sa invaliditetom članova njihovih porodica, ljekara koji rade sa njima, kao i profesora fizičkog vaspitanja koji rade u Srednjim školama. Cilj je da se stvori mreža glavnih aktera, lokalnih i nacionalnih sportskih institucija, lokalne i državne vlasti, da se razmjene dobri primjeri dobre prakse u pogledu uključivanja mladih sa invaliditetom u sportske aktivnosti”, stoji u zaključku sa radnog sastanka.

Tomić je kazao da je projekat dinamičan i da podrazumijeva veliki broj okruglih stolova, radionica, edukacija, promocija, razmjene iskustava sa evropskim parnerima, a sve u cilju uključivanja što većeg broja djece i omladine sa invaliditetom u sportske i rekreativne aktivnosti.

“Ukupna vrijednost projekta je 400 hiljada EUR. POKCG opredijeljena su sredstva u iznosu od 35 hiljada, uz obavezno učešće sopstvenih sredstava u iznosu od devet hiljada EUR”, kzao je Tomić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!