Frederiks suspendovan zbog sumnje na korupciju

#RioDeŽaneiro

Međunarodna atletska federacija (IAAF) privremeno je danas suspendovala bivšeg namibijskog sprintera Frenkija Frederiksa na članstvo u Savjetu te organizacije, zbog sumnje na korupciju prilikom glasanja za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine.

foto: IAAF

Frederiks je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, čija Etička komisija vodi odvojenu istragu protiv njega za isplatu od gotovo 300.000 dolara, koliko je dobio 2. oktobra 2009. godine, istog dana kada je Rio de Žaneiro dobio organizaciju Olimpijskih igara 2016. godine.

Francuski list Mond je u martu prenio da je jedan brazilski biznismen izvršio uplatu preko sportske marketinške kompanije koju je osnovao Papa Masata Dijak, sin bivšeg predsjednika IAAF Lamina Dijaka.

Otac i sin Dijak su u Francuskoj optuženi da su iznuđivali novac od sportista kako bi im pomogli da prikriju doping.

Frederiks je negirao nepravilnosti i tvrdi da je dobio novac za konsultantske poslove. On je nedavno predložio da napusti funkcije u MOK i IAAF.

On namjerava da ospori suspenziju na saslušanju.

Frederiks (49) je, između ostalog, osvojio srebrne medalje u trkama na 100 i 200 metara na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i četiri godine kasnije u Atlanti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!