Najveća nada crnogorskog šaha napušta Crnu Goru: Slušala sam samo obećanja…

„Ne želeći da i ubuduće gubim dragocjeno vrijeme u uzaludnom iščekivanju boljeg tretmana u Savezu, odlučila sam da odem”, stoji u pismu naše najbolje šahistkinje Tijane Blagojević.

Najveća nada crnogorskog šaha napušta Crnu Goru: Slušala sam samo obećanja...
Najveća nada crnogorskog šaha napušta Crnu Goru: Slušala sam samo obećanja…

Crnogorska šahovska reprezentacija na ekipnom Evropskom prvenstvu u šahu, koje se u Grčkoj održava do 27. oktobra do 7. novembra, neće u svom sastavu imati najbolju crnogorsku šahistkinju, Tijanu Blagojević.

Ona se o razlozima odustajanja od učešća na tom šampionatu, ali i odlasku iz crnogorskog šaha obratila javnosti u otvorenom pismu.

Prenosimo ga u cjelosti:

„Standardna sam reprezentativka od svoje 14. godine i do sad sam uspješno igrala za Crnu Goru na tri Šahovske olimpijade i dva ekipna prvenstva Evrope. Uvijek je igranje za šahovsku reprezentaciju Crne Gore za mene predstavljalo veliko zadovoljstvo i čast”.

„Uprkos velikoj želji i izazovu da nastupam na tako velikim takmičenjima, ove godine, na moju žalost, bila sam prinuđena otkazati poziv da igram na prvenstvu Evrope na Kritu. I to moje odbijanje pojedinci iz Šahovskog saveza su iskoristili da raznim neistinama obmanu dio javnosti. Zbog toga se oglašavam da demantujem te zlonamjerne izjave”.

„Jedini razlog što sam odbila da igram za reprezentaciju Crne Gore je što smatram da izabrani vršilac dužnosti selektora (v.d. Predrag Nikač, prim.a.) nije podobna ličnost za funkciju baš selektora ženske reprezentacije. Svoje dostojanstvo ne mogu staviti ispred samog nastupa na bilo kom takmičenju. Bila je to teška odluka za nekog ko ima 20 godina i želi da se dokazuje na međunarodnoj sceni i u seniorskoj konkurenciji”.

„Odmah nakon objave imena v.d. selektora obavijestila sam predsjednika saveza gospodina Radojicu Grbu i članove Upravnog odbora zašto smatram da izabrana ličnost nije podobna za tu ulogu. Oglušili su se na sva moja upozorenja i shvatila sam to kao odobravanje imenovanja novog selektora”.

„Nije bitan pojedincima ni sportski rezultat, ni rejting ni titule, ni šahovski kvaliteti. Igrajući šah postigla sam rezultate koji su me svrstali u red najtalentovanijih juniorki Evrope i svijeta, a Savez već dvije godine od mojih rezultata ima više koristi i od mene same. A ja sam, od postizanja svojih najvećih rezultata, samo slušala obećanja da će mi pomoći da još više napredujem ali…”.

„I naravno samo su to ostala obećanja”.

„Jedina sam igračica koja je osvajala medalje za crnogorski šah na kadetskim prvenstvima Evrope i svijeta u pojedinačnoj konkurenciji”.

„Osvojila sam bronzanu medalju na prvenstvu Evrope 2015. i bronzanu medalju na prvenstvu svijeta takođe 2015. (jedina Evropljanka kojoj je uspjelo da osvoji dvije medalje na tako velikim takmičenjima te godine). 2013. na kadetskom prvenstvu Evrope održanom u Budvi završila sam na diobi od trećeg do petog mjesta. Na ubrzanom i brzopoteznom prvenstvu Evrope takođe u Budvi osvojila sam tri bronzane medalje”.

„Ženski sam internacionalni majstor i imam tri bala za ženskog velemajstora, što do sad nikad u istoriji crnogorskog šaha nijedna igračica nije uspjela osvojiti. Imam i jedan bal za muškog internacionalnog majstora, i po rejtingu sam najbolja igračica u državi. Sa 18 godina (kao jedina s prostora Balkana) učestvovala sam na kampu bivše svjetske prvakinje Susan Polgar organizovanom za 10 najboljih juniorki svijeta (do 20 godina)”.

„Samo predsjednik Radojica Grba sa članovima svog Upravnog odbora nije prepoznao kvalitet i prave šahovske vrijednosti. Čekala sam strpljivo da se nešto promijeni, ali na kraju sam shvatila da predsjednik našeg Saveza ipak radi protiv interesa reprezentacije i crnogorskog šaha uopšte”.

„U cilju daljeg napredovanja u šahu, a ne želeći da i ubuduće gubim dragocjeno vrijeme u uzaludnom iščekivanju boljeg tretmana u Savezu, odlučila sam da odem iz Šahovskog saveza Crne Gore i da negdje drugo pokušam ostvariti svoje šahovske ciljeve”.

„Ubijeđena sam da je odlazak iz Šahovskog saveza Crne Gore, za mene pravi potez, a vrijeme će to i pokazati!”, stoji u pismu naše najbolje šahistkinje Tijane Blagojević.

Izvor: standard.co.me

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!