Početak uspješne saradnje s Pekingom

#MinistarstvoSporta

Razmjena mladih sportista, unaprjeđivanje školskog i vrhunskog sporta i razvoj sportske infrastrukture, oblasti su u kojima će u narednom periodu saradjivati crnogorsko Ministarstvo sporta i Opštinski biro za sport grada Pekinga, ocijenjeno je to na sastanku ministra sporta Nikole Janovića sa članovima delegacije Opštinskog biroa za sport grada Pekinga, uz poruku da je to tek početak uspješne saradnje.

.

Kineska delegacija pekinškog biroa za sport, koju predvodi generalni direktor Opštinskog zavoda za sport Sun Sjuecai, doputovala je u Podgoricu povodom učešća na Drugom Forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, zainteresovana takođe da kako su saopštili uoči dolaska, posjete i Ministarstvo sporta u cilju uspostavljanja saradnje u oblasti sporta i mladih.

Uvjeren da će crnogorsko-kineska saradnja institucija u oblasti sporta u narednom periodu biti intenzivirana, Janović zahvalio je gostima na iskazanom interesovanju da se već potpisani Memorandum Ministarstva sporta sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori, proširi i na druge oblasti od značaja za sport i naše sportiste.

“Peking nam može biti dobar putokaz imajući u vidu vrhunske rezultate koje postižu njihovi sportisti i u tom smislu smo spremni da razmijenimo iskustva, naročito na polju dječijeg sporta”, poručio je Janović.

U prilog tome i činjenica da se čak 50 % stanovnika Pekinga, profesionalno ili rekreativno bavi sportom, s obzirom na to da, kako je naglasio Sjuecai “veliku pažnju poklanjaju školskom i studentskom sportu, što je skladu sa politikom kineske Vlade koja se zalaže da se svaki građanin bavi sportom minimum sat dnevno“.

Sjuecai je takođe pohvalio uspjehe crnogorskih sportista i zahvalio ministru sporta na srdačnom prijemu.

„Sastanku u Ministarstvu sporta pored generalnog direktora Opštinskog zavoda za sport Sun Sjuecaia i ministra Janovića sa saradnicima, prisustvovali su i direktor Medjunarodnog centra za sportsku razmjenu Điang Ćian i sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!