Sportisti nemaju vrhunske uslove za rad

#NikolaJanović

Crnogorski sportisti nemaju vrhunske uslove za rad, ali će novi normativni okvir znatno unaprijediti sistem, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

Janović: Neće biti fiktivnih klubova

On je podsjetio da su savezi i klubovi konkursom prvi put dobili više od četiri miliona EUR.

„Imamo dosta neuređen sistem registrovanih klubova. U suštini sada od šume saveza i klubova praktično ne vidimo drvo. Zapravo, ne vidimo one prave subjekte koje se bave dobrobitom crnogorskog sporta i crnogorskih sportista“, kazao je Janović u izjavi za podgorički portal FOS media.

On je naglasio da je od ukupno 32 zahtjeva za registraciju sportskih subjekata prihvatilo svega devet.

Prema njegovim riječima, takav rezultat pokazatelj je neozbiljnosti onih koji žele da osnuju klubove, a ne previsokih kriterijuma.

„Od 32 potencijalna nova sportska subjekta koji su željeli da se registruju, odbili smo 23, što je preko 70 odsto odbijenih registracija. To govori o neozbiljnosti, ujedno jei pokazatelj, s obzirom na to da te procedure nikada ranije nijesu rađene, koliko imamo naslijeđene dokumentacije i problema te vrste gdje ćemo kroz novi zakon praktično profiltrirati i prečistiti scenu klubova i doći do nekog optimalnog broja klubova“, kazao je Janović.

On je naglasio neće biti fiktivnih klubova kao što ih sada imamo i ne zna im se broj.

Ministar je, komentarišući odnos sa opozicijom, naglasio da saradnja u sportu ne smije izostati bez obzira na to koji politički dres nosili.

Prema jegovim riječima, u političkim krugovima se može razgovarati o svemu, ali licemjerju nema mjesta jer je sportski interes ispred političkog.

„Kada naša reprezentacije osvajaju odličja i plasiraju se na nekim velikim takmičenjima onda prosto nastane jedan opšti metež od opozicionara ko će prije da čestita. A kada recimo želimo da obezbijedimo uslove tim istim reprezentativcima ili da obezbijedimo uslove djeci kojoj jednog dana želimo da postanu takvi reprezentativci, onda za stolom kada želimo da pregovaramo, od opoziconara nema nikoga“, rekao je Janović.

On je, komentarišući vaterpolo reprezentaaciju i smjenu geeracija u njoj, kazao da imaju dobar stručni štab koji će definitivno iz mladih igrača izvući maksimum.

„Svjetsko prvenstvo u Budimešti je prva prilika da vidimo koji su dometi podmlađene reprezentacije. S obzirom na sve uspjehe koje je vaterpolo reprezentacija postigla godinama unazad, ne smijemo dozvoliti luksuz da budemo na pozicijama koje u tom sportu Crna Gora apsolutno ne zaslužuje“, zaključio je Janović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!