Suspenzija ruskim atletičarima ostaje na snazi

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je danas da suspenzija Atletskom savezu Rusije (RUSAF) zbog rasprostranjenog dopinga ostaje na snazi, samo 10 dana prije početka Evropskog prvenstva u Berlinu.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

„Savjet IAAF-a jednoglasno je usvojio odluku da za sada ne vrati RUSAF takmičenjima“, rekao je šef radne grupe IAAF-a Rune Andersen.

Andersen je, međutim, rekao da se „ruski savez znatno angažovao“ i da je napredovao u ispunjavanju uslova za ponovno vraćanje takmičenjima.

„U pojedinim slučajevima otišli su i iznad očekivanog“, rekao je Andersen, ali je dodao da RUSAF mora još da napreduje u ispunjavanju zadataka.

On je dodao da bi, ako želi dozvolu za takmičenje, Rusija do narednog sastanaka Savjeta IAAF-a u Monaku u decembru, a kome će prethoditi sastanak Svjetske antidoping agencije (WADA), morala da ispuni tri zahtjeva.

Prvo, RUSAF mora da plati troškove IAAF-u nastale u jeku doping skandala, posebno zbog uspostavljanja radne grupe.

Drugi zahtjev je da Ruska antidoping agencija dobije dozvolu za rad od WADA, sa ključnim zahtjevom da zvaničnici Ministarstva sporta priznaju da su predvodili doping ruskih sportista.

Posljednji zahtjev je da ruske vlasti odobre pristup doping testovima koji su obavljani u laboratoriji Ruske antidoping agencije u Moskvi od 2011. do 2015. godine.

Predsjednik IAAF-a Sebastijan Kou rekao je da je napredak ostvaren u ključnim oblastima, ali da i dalje postoje praznine koje treba ispuniti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar