LEN pokrenuo Evropa kup

#RangLista

Evropa kup u vaterpolu, koji će igrati najbolje reprezentacije na kontinentu, počeće da se održava od predstojeće sezone, objavljeno je danas.

.

„Ovo će biti takmičenje koje će činiti najbolje svjetske ekipe jer prema aktuelnim rang listama, evropske reprezentacije vladaju na globalnoj sceni“, navodi se u saopštenju Evropske plivačke federacije (LEN).

Takmičenje će se zbog gustog kalendara održati u tri faze, sve tokom vikenda.

Prvo će se igrati tri grupe u različitim gradovima sa po četiri ekipe, a po dvije najbolje i dvije najbolje trećeplasirane će obezbijediti prolaz u drugu fazu.

Drugu fazu će činiti dvije grupe sa po četiri tima, a dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe će proći na Superfinale.

Najbolje četiri reprezentacije će u Superfinalu igrati međusobno, svako sa svakim, a LEN je takav način ocijenio „najpoštenijim“.

Predsjednik LEN-a Paolo Bareli izjavio je da ta organizacija ima ulogu da razvije vaterpolo i da je takmičenje nastalo na osnovu inicijative nacionalnih saveza.

„Kako bi se garantovao kontinuitet u aktivnostima evropskih nacionalnih timova, a kako su i tražili nacionalni savezi, LEN je odlučio da pokrene novo takmičenje kako bi omogućio najboljim timovima u Evropi sa igraju na najvišem nivou“, naveo je Bareli.

Žrijeb za grupnu fazu takmičenja obaviće se u septembru tokom Evropskog prvenstva za juniore na Malti.

Grupna faza prvog Evropa kupa održaće se od 17. do 19. novembra, osam najboljih će igrati od 15. do 18. februara, a Superfinale od 6. do 8. aprila.

Takođe, Evropa kup će se po istom sistemu igrati i u ženskoj konkurenciji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!