Abas u pojasu Gaze za mjesec dana

#MahmudAbas #PojasGaze

Palestinski predsjednik Mahmud Abas posjetiće pojas Gaze u roku od mjesec dana, prvi put poslije deset godina, da demonstrira pomirenje dvije rivalske palestinske organizacije, rekao je zvaničnik Abasove partije u Gazi Frans presu.

Ima podršku Zapada i teži da osnuje državu:Abas (foto:Beta)

„Predsjednik Abu Mazen (Abas) će biti u Gazi za manje od mjesec dana“, najavio je Zakaria al-Aga, vođa Fataha u pojasu Gaze, koristeći Abasov nadimak.Najava je uslijedila dok se Fatah i islamski pokret Hamas pripremaju da objelodane uslove njihovog dogovora o pomirenju postignutog u Kairu.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je ranije danas da je taj dogovor postignut pod posredstvom Egipta, zapravo „velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom“, kako je rekao. Pregovori u Kairu bili su najnoviji u čitavom nizu pokušaja da se okonča deceniju duga palestinska teritorijalna, politička i ideološka podjela koja je paralisala aspiracije za osnivanje države, navodi agencija AP.

Hamas je odnio iznenađujuću pobjedu na parlamentanrim izborima 2006. i naredne godine je silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem, sekularnom Fatahu. Abas od tada vlada autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Iako su raniji pokušaji pomirenja propali ovaj možda može da uspije jer su se okolnosti izmijenile i obje strane više to žele. Hamasu, koji odbija da se razoruža, bilo je sve teže da vlada i da obezbijedi osnovne usloge za dva miliona stanovnika Gaze, jedne od najgušće naseljenih teritorija na svijetu.

Abas (82) s druge strane razmišlja u svojoj zaostavštini. On je insistirao da će obnoviti kontrolu nad Gazom samo ako mu Hamas preda vlast.

Vođa Fataha ima podršku Zapada i teži da osnuje državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze s Jerusalimom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Hamas je u svom novom političkom manifestu početkom ove godine nagovestio da bi mogao da razmotri postojanje države u tim granicama, ali je takođe podržao islamsku državu u istorijskoj Palestini, uključujući današnju teritoriju Izraela.

Ta ekstremistička organizacija odbija da odbaci nasilje i prizna Izrael koji je smatra terorističkom organizacijom. Isti stav imaju i SAD i EU.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!