Amerika opet vježba blizu Kima

#Amerika #DonaldTramp #SjevernaKoreja #Vježbe

31864778459e09c01c437e611784967_v4_big.jpg

SAD i Južna Koreja izvešće velike pomorske vojne vježbe sledeće nedelje, saopštila je danas američka mornarica. Kako navodi AFP, te vježbe će biti najnovija demonstracija sile kao odgovor na raketne i nuklearne testove Sjeverne Koreje.

Tenzije zbog programa naoružanja Sjeverne Koreje porasle su u poslednjim mjesecima, nakon što je Pjongjang izveo svoj šesti i najsnažniji nuklearni test kao odgovor na veliki set sankcija SAD.

Od tada su, navodi se, SAD pojačale vojne vježbe sa Južnom Korejom i Japanom, njenim najbližim saradnicima u tom regionu.

Kako se navodi u saopštenju američke sedme flote, ratni brod i nosač aviona “Ronald Regan” i dva američka razarača učestvovaće u vježbi zajedno sa brodovima južnokorejske mornarice.

Vježba, koja će biti održana od 16. do 26. oktobra u Japanskom i Žutom moru, promovisaće “komunikaciju, interoperabilnost i partnerstvo”, dodaje se u saopštenju.

Ovaj potez će, kako ocijenjuje agencija, najvjerovatnije izazvati negodovanje Pjongjanga koji je već upozorio na posledice bilo kakvih udruženih vježbi.

“Ukoliko američki imperijalisti i južnokorejske marionete podstaknu nuklearni rat agresijom protiv nas, to će samo ubrzati njihovu propast”, saopštila je državna agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!