Amerikanci protiv ukidanja Obamakera

#Obamaker

Velika većina Amerikanaca smatra da je vrijeme za efikasnije realizovanje „Obamakera“ (Obamacare), a ne za ukidanje tog zakona o zdravstvenom osiguranju, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja.

Nestranačka Fondacija porodice Kajzer (Kaiser Family Foundation) sprovela je istraživanje pošto u Senatu prošlog mjeseca nije izglasan predlog republikanaca o povlačenju nekih odredbi zakona o zdravstvu bivšeg predsjednika Baraka Obame.

Četiri od pet ispitanika se izjasnilo da želi da administracija predsjednika Donalda Trampa preduzme akcije koje će doprinijeti dobrom funkcionisanju Obaminog zakona, a ne da sprječava njegovu realizaciju.

Na 10 učesnika ankete, samo tri želi da Tramp i republikanci nastave s pokušajima ukidanja Obamakera i donošenjem novog zakona o zdravstvu.

Većina anketiranih, u odnosu skoro dva prema jedan, smatra da je dobro što je Senat odbio republikanski predlog prošlog mjeseca.

Tramp i republikanski kongresmeni biće odgovorni za sve eventualne probleme u zdravstvu pošto oni kontrolišu vlast, smatra šest od 10 ispitanika.

Istraživanje Fondacije Kajzer pokazalo je da 52 odsto ispitanika ima pozitivan stav o Obaminom zakonu, što je za devet odsto više nego kada je Tramp izabran prošlog novembra.

Američki predsjednik je u četvrtak kritikovao lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela što republikanci, koji imaju većinu u Senatu, nijesu uspjeli da ukinu Obamin zakon, predloživši da bi Mekonel možda trebalo da se povuče ako ne može da progura taj ili druge zakone.

U telefonskoj anketi od 1. do 6. avgusta učestvovalo je 1.211 ljudi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!