Antarktik se topi alarmantnom brzinom

GettyImages-465992166-antarctic-peninsula-1550x804.jpg

Topljenje Antarktika se alarmantno ubrzava, pri čemu je oko tri biliona tona leda nestalo od 1992. godine, upozorava međunarodni tim eksperata za led u najnovijoj studiji.

Najjužniji ledeni dio ovog kontinenta se u posljednjih četvrt vijekat otopio toliko da se dobijenom vodom može pokriti coi Teksas do nivoa od četiri metara.

Zbog sve te vode, svjetski okeani su porasli za oko 7,6 milimetara.

Prema objavljenim rezultatima studije u časopisu Nature, od 1992. do 2011. godine Antarktik je izgubio oko 84 milijarde tona leda godišnje, dok je od 2012. do 2017. godine brzina topljenja porasla na više od 241 milijardu tona godišnje.

Ova studija je druga po redu procjena, a tim naučnika koji rade u Nasi i Evropskoj agenciji za istraživanje kosmosa na svakih nekoliko godina sprovedu takvu studiju.

Njihova misija je da pruže najobuhvatniji pogled na ono što se događa osjetljivim svjetskim područjima pod ledom na Antarktiku i Grenlandu.

Vodeći autor nove studije Endrju Šeperd sa Univerziteta Lids u Engleskoj kaže da je za razliku od studija u kojima se koristi mjerenje samo jednom metodom, ovaj tim ispitivao nestajanje leda na 24 različita načina,

“Koristili smo od 10 do 15 satelita, kopnene i vazdušne mjerne metode i kompjuterske simulacije“, objasnio je je on.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Antarktik sam podigne nivo mora za 16 centimetara do kraja vijeka.

“Za ovakvo stanje stvari su krive klimatske promjene”, navodi on.

Uz to, nivo mora raste zbog topljenja glečera svugde, leda na Grenlandu i činjenice da se toplija voda širi.

Na Antarktiku topljenje leda uglavnom izaziva toplija voda, a topljenje južnog okeana dovodi se u vezu sa promjenama vjetra koje su, pak, u vezi sa globalnim otopljenjem nastalim sagorijevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa.

Najnovije brojke pokazuju da istočni Antarktik gubi relativno malo leda godišnje – oko 31 tonu – od 2012. godine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!