Austrija sumnja: Njihove novinare pratili izraelski detektivi

#Evropa #Detektivi #Izrael #Novinarka #Praćenje

hornika0311.jpg

Austrijska policija ispituje da li su novinari, koji su istraživali savjetnika Socijaldemokratske partije AustrijeTala Zilberštajna, bili praćeni.

Postoji sumnja da su pripadnici jedne izraelske detektivske firme nadzirali više austrijskih novinara u Beču.

Uredništvo bečkog dnevnika “Prese” podnijelo je prijavu Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) da neko prati njihovu novinarku, koja je radila na otkrivanju afere oko vođenja prljave kampanje SPO preko fejsbuk profila.

“Postoji osnovana sumnja da je više novinara, i iz drugih medija, nadzirano od strane jedne izraelske firme”, saopštila je BVT.

Nije za isključiti, kako prenose mediji, da se radi o pripadnicima privatne agencije za obezbjedjenje “Blek kjub”, firme sa sjedištem u Tel Avivu, koja je osnovana od strane bivših pripadnika Mosada i koja regrutuje saradnike i ima savjetnike iz redova izraelske obavještajne službe.

Svi novinari koji su praćeni radili su na razotkrivanju afere oko Zilberštajna. Sada se istražuje da li su pripadnici izraelske firme pokušali da zastraše novinare ili se radilo o akciji kako bi dospijeli do njihovih izvora.

Praćenje novinara samo je jedna u nizu afera tokom prljave predizborne kampanje koja je obilježila period uoči parlamentarnih izbora zakazanim za nedjelju.

Zilberštajn, koji je tokom ljeta uhapšen u Izraelu zbog pranja novca i korupcije, vodio je prljavu kampanju protiv Narodne partije Austrije (OVP) posebno njenog lidera Sebastijana Kurca.

Posledica otkrivanja afere bile su ostavke visokorangiranih ličnosti u SPO.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!