Avramopulos: Ako umre Šengen, umrijeće EU

#DimitrisAvramopulos #ŠengenZona

Okončavanje slobodnog kretanja u Šengenskoj zoni bilo bi fatalno za Evropu, upozorio je danas evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu.

Više evropskih zemalja za izmjenu šengenskih propisa (foto:Beta)

„Mi dijelimo zabrinutost nekih zemalja članica za bezbjednost, ali Šengen je živ i treba da ostane živ, jer ako Šengen umre, umrijeće Evropa“, rekao je Avramopulos novinarima.

Više evropskih zemalja sa Francuskom i Njemačkom na čelu, zalaže se za izmjenu šengenskih propisa koje smatraju prevaziđenim s obzirom na stalne terorističke prijetnje.

One ne traže potpuno obustavljanje slobode kretanja, već da mogu da lakše ponovo uvode kontrole na svojim granicama i na duži rok nego što se odobrava po sadašnjim pravilima.

Evropska komisija je u načelu prihvatila da u tom smislu reformiše šengenske propise, ali ne želi da ide toliko daleko koliko traže Pariz i Berlin, kao i Austrija i Danska.

Pročitajte još:   Ovaj veliki grad za manje od 90 dana može ostati bez pijaće vode

Ne čekajući da EK sprovede reforme i primjenjujući aktuelne propise, te zemlje su, pozivajući se na nove terorističke prijetnje, već najavile da će za šest mjeseci produžiti privremene kontrole granica uvedene 2015. godine.

Francuska je obavijestila Evropsku komisiju da će graničnu kontrolu, uvedenu poslije napada u Parizu 13. novembra 2015. godine, nastaviti do 30. aprila 2018. godine, a trebalo je da je ukine krajem oktobra ove godine. Njemačka je juče takođe najavila da za šest mjeseci produžava kontrolu svojih granica.

Njemačka i Francuska pozdravile su danas u Luksemburgu to što je Evropska komisija stavila na dnevni red reformu šengenskog ugovora.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolon je rekao da smatraju da je to „vrlo važan korak naprijed“, međutim, dodao je da Francuska želi da unese neke izmjene u predlog Komisije.

Evropska komisija predlaže da se, u slučaju bezbjednosnih prijetnji nekoj zemlji, trajanje kontrole produži na godinu dana, umjesto sadašnjih šest mjeseci.

Pročitajte još:   Tramp okrivio Demokrate zbog finansijske blokade

Ukoliko se prijetnje i potom nastave, predlaže se da kontrola može da se produži na dvije godine, ali uz odobrenje drugih zemalja članica.

Pariz i Berlin bi željeli da ti periodi budu i duži, ali se iznad svega protive tome što odobrenje treba da daju druge zemlje.

„Želimo da zadržimo nacionalni suverenitet u vezi s jednim osnovnim problemom za svaku zemlju – s problemom terorizma“, rekao je Kolon.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!