Bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren

#Evropa #Bankarstvo #Katalonija

katalonija.jpg

Međunarodni monetarni fond smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren, pošto banke i kompanije ostavljaju otvorenim sve opcije u pogledu budućnosti tog regiona.

Pomoćnik direktora u Odjeljenju za valutna i tržišta kapitala MMF-a, Matthew Jones kazao je da je situacija i dalje fluidna, tako da neće spekulisati, prenosi Capital.ba.

“Nadamo se da se situacija može riješiti”, rekao je Jones.

Katalonski lider Carles Puigdemont kazao je u srijedu da prihvata mandat naroda za nezavisnost od Španije, ali je odmah potom zatražio od katalonskog parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se dalo više vremena za dijalog sa Madridom o najgoroj političkoj krizi koja je pogodila tu zemlji u više decenija.

Potencijalna mogućnost otcjepljenja Katalonije već je navela dvije velike banke – Sabadell i Caixa banku, ali i druge firme koje se kotiraju na berzi da najave preseljenje svojih sejdišta u druge oblasti Španije.

Uprkos političkim turbulencijama, zvaničnici MMF-a su saopštili da su, na osnovu skorašnje procjene Fonda, ukupno gledano španske banke stabilne.

“Generalno smo utvrdili da je španski bankarski sistem otporan i snažan, i da je riješio većinu problema naslijeđenih iz prošlosti. Izgledi za špansku ekonomiju su snažni”, rekao je direktor Odjeljenja za valutna i tržišta kapitala MMF-a, Tobias Adrian.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!