BBC: Amerikanci u Siriji ubili Ruse

sirija_napad_ap.jpg

Najmanje dvojica ruskih boraca ubijena su u američkim vazdušnim napadima na sjeveroistoku Sirije prošle nedjelje, piše BBC, pozivajući se na svoje izvore.

Rusija nije potvrdila tu informaciju, koju su prvo prenijeli pojedini američki mediji. Amerikanci tvrde da su prošle nedjelje ubili više od 100 boraca.

Kako su naveli američki zvaničnici, stotine boraca povezanih sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom napali su pozicije Sirijskih demokratskih snaga SDF, koje pozdržavaju SAD u provinciji Deir el Zor.

Prešli su navodno rijeku Eufrat, udarajući na bazi SDF, gdje su bili prisutni i američki savjetnici, piše BBC.

Amerikanci su odgovorili vazdušnim i artiljerijskim napadom 7. februara, tjerajući provladine borce da se povuku.

Sirijski državni mediji prenijeli su da su u napadima poginule desetine ljudi, a u međuvremenu rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su sirijske provladine snage napadnute kada su povele operaciju protiv boraca takozvane Islamske države.

Ubijeni su identifikovani kao Vladimir Loginov, Kozak iz Kaljiningrada, i Kiril Ananjev, radikalni nacionalista iz Moskve.

Rusija je svoju vojnu operaciju u Siriji započela 30. septembra 2015. godine u znak podrške Asadovom režimu. Više od 45 ruskih vojnika je ubijeno u sukobu.

Prije nekoliko dana ruski Suhoj-25 oboren je na teritoriji koja je pod kontrolom pobunjenika u Idlibu. Pilot je preživio pad, ali je poginuo detonirajući granatu, jer nije želio da bude zarobljen.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!