Berluskoni se hvali: Zaustavio sam hladni rat između Buša i Putina

160227-nadeau-berlusconi-tease_rfv2wq.jpg

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kaže da je bio ključni arhitekta u dovršetku hladnog rata između ruskog lidera Vladimira Putina i bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša.

“Kad sam bio u vladi 2001. godine, javno sam rekao da želim da dovršim Hladni rat koji je tada trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je Berluskoni.

To je iznenadilo mnoge istoričare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. godine i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Berluskoni, pak, kaže da je taj sukob završio u maju 2002. godine na samitu NATO saveza u Rimu na kojem su bili prisutni Buš i Putin.

“Uspio sam jer sam ovdje u Rimu, vazdušnoj vojnoj bazi u Pratići di Mare uvjerio Buša i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da dovrše Hladni rat”, istakao je italijanski političar.

On je dodao da je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma s NATO o saradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”.

Taj samit je završio deklaracijom o odnosima između NATO i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konsultacije i saradnju.

Očekuje se da će konzervativni savez Berluskonijeve stranke Forca Italija i njegovih desničarskih saveznika u Sjevernoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše poslaničkih mjesta na izborima 4. marta, ali ankete pokazuju da im to vjerovatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu.

Berluskoni je između 1994. i 2011. vodio četiri vlade i tvrdi da je tokom tog perioda Italija bila poštovanija u međunarodnoj zajednici nego što je to bila pod koalicijama lijevog centra.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!