Berze: Na putu najvećeg nedjeljnog pada u 2017.

#Svijet #Berze #SjevernaKoreja

multimedia_foto_2016_06_27_berza-pad-1900x700_c.jpg

Rasprodaja dionica, posebno u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na evropskim berzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošijeg sedmičnog rezultata u ovoj godini uslijed rastućih političkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

Panevroski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,7 odsto. Od početka sedmice na gubitku je 2,7 odsto, što je njegova najlošiji rezultat još od novembra prošle godine.

Istovremeno, londonski Ftse u minusu je 0,82 odsto, na 7.329 bodova, frankfurtski DAX 0,17 odsto, na 11.993 boda, a pariski CAC 0,62 odsto, na 5.083 bodova, prenosi Hrportfolio.

Indeks nepredvidive promjene eurodionica porastao je na najviši nivo u zadnja četiri mjeseca.

Najviše na gubitku u petak bile su dionice proizvođača sirovina, u prosjeku za 2,6 odsto.

Sada su na najnižem nivou u zadnjih mjesec zbog kolapsa cijena metala, kako političke napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje sve više uzimaju danak na finansijskim i robnim tržištima.

Cijene dionica Rio Tinta, Glencorea, Antofagaste, Anglo Americana, BHP Billitona i Arcelormittala pale su između 2,4 i 4,1 odsto. Spustile su se i cijene dionica naftnih kompanija, u prosjeku jedan odsto, a banaka, za 0,9 odsto.

“Vjerovatnost za tržišnu korekciju raste”, smatraju stratezi HSBC-a i navode da je MSCI indeks evropskih dionica bilježio 406 dana gotovo neprekinutog uspona.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!