Bijela kuća potvrdila da je pozvala Abasa

#MahmudAbas #BijelaKuća #DonaldTramp #SadPalestina

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da posjeti Bijelu kuću, potvrdila je kasno sinoć Trampova administracija za izraelske medije.

Ići će u Vašington zbog zdravstvenih razloga:Abas (foto:Beta)

Poziv je upućen u vrijeme kada su politička reagovanja na odluku SAD da se prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela bacila sjenku na predstojeću posjetu regionu američkog potpredsjendnika Majka Pensa.

Bijela kuća je potvrdila izvještaje da je Tramp pozvao Abasa da se sastanu u Vašingtonu za nekoliko nedjelja, kada palestinski predsjednik bude u tom gradu zbog zdravstvenih intervencija.Poziv je upućen telefonom u utorak kada je Tramp pozvao palestinskog lidera da ga informiše o svojoj odluci o Jerusalimu.

Tačan datum sastanka nije utvrđen, ali je navedeno da je Tramp izrazio želju da diskutuje o mirovnom planu administracije s Abasom.U međuvremenu je visoki zvaničnik u vladajućoj palestinskoj partiji Fatah rekao u četvrtak da Pens nije dobrodošao u Palestini.

„U ime Fataha kažem da nećemo pozdraviti Trampovog zamjenika na palestinskim teritorijama.

On je tražio da se sastane (s Abasom) 19. decembra u Vitlejemu i takvog sastanka neće biti“, rekao je Džibril Radžub, a Abasovi savjetnici nijesu za sada ništa komentarisali.

Magazin Politiko međutim javlja, pozivajući se na neimenovog zvaničnika Bijele kuće, da Pens i dalje namjerava da se sastane s Abasom i palestinskim liderima i da će svaka odluka da se povuče sa sastanka biti kontraproduktivna.

Trampova odluka da prizna sporni Jeruaslim kao glavni grad Izraela i da preseli ambasadu SAD u taj grad izazvala je gnjev širom regiona.

Tramp je time naglo izmijenio decenijsku politiku SAD, izazvavši ogorčenje Palestinaca i oglušivši se na upozorenja da će izbiti neredi širom Bliskog istoka.

Palestinski ekstremistički pokret Hamas pozvao je na novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije, a protesti su izbili odmah nakon Trampovog saopštenja o priznanju u srijedu uveče i nastavljeni juče na palestinskim teritorijama. Demonstranti su palili Trampove i slike premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!