Bivši portugalski premijer Sokrates optužen za korupciju

#Evropa #Korupcija #Optužbe #Portugal #ŽozeSokrates

socrates.jpg

Bivši portugalski premijer Žoze Sokrates optužen je u okviru velike istrage za korupciju pokrenute prije tri godine, objavilo je državno tužilaštvo koje sumnjiči bivšeg socijalističkog čelnika da je primio oko 24 miliona eura mita.

Sokrates je optužen za 31 djelo pasivne korupcije, pranje novca, teške fiskalne prevare i falsifikovanje dokumenata.

Pored toga, optuženo je i 18 drugih osoba i devet kompanija.

Istraga je pokazala da je Sokrates, šef socijalističke vlade od 2005. do 2011. godine počinio ta djela između 2006. i 2015. godine.

Sokrates i saučesnici u Švajcarsku su ‘spremili’ više od 24 miliona eura u zamjenu za ustupke nekim kompanija, među kojima je i Espirito Santo koja je proglasila stečaj 2014. godine.

Od hapšenja 2014. godine Sokrates tvrdi da je nedužan. Nakon što je proveo više od devet mjeseci u pritvoru, određen mu je kućni pritvor i od oktobra 2015. godine je na slobodi.

U optužnici na više od 4.000 stranica pominje se i poslovni čovjek Karlos Santos Silva, Sokratesov prijatelj iz djetinjstva koji je bio njegov posrednik i primio velike iznose na svoj račun.

Portugalsko pravosuđe je takođe optužilo Rikarda Espirito Santo Salgada, bivšeg šefa banke Espirito Santo kao i dvojicu bivših zvaničnika operatera Portugal Telekoma.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!