Britanija odbila da izda vize hiljadama naučnika, ljekara, inženjera

london-1053695_1920.jpg

Velika Britanija je odbila da izda vize hiljadama naučnika, ljekara, inženjera i ostalih kvalifikovanih radnika izvan EU, piše “Livning standard”.

Kampanja za nauku i inženjering (CaSE) dobila je podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa propisima o slobodnim informacijama. Prema ovim podacima, više od 6.000 zahtjeva za vize Tajer 2 za kvalifikovane radnike izvan EU odbačeno je od decembra do marta, piše “Nova ekonomija”.

Među njima je 1.518 zahtjeva u vezi sa doktoratima, 1.226 za IT i ostale tehnologije, 392 za inženjering, 361 za zdravstvene profesionalnce i 197 za prosvjetne radnike. Posljedice odbijanja viza osećaju i drugi sektori privrede, jer ne mogu da ispune mjesečne kvote u odnosu na potrebe poslovanja.

Među odbijenim vizama je 405 za pozicije računovođa, 351 za poslovne konsultante i biznis analitičare, 139 za finansijske i investicione analitičare i savjetnike, 105 za upravljanje poslovnim i finansijskim projektima, 529 za programere i razvoj softvera, 270 za IT analitičare, arhitekte i sistem dizajnere i 340 za menadžere prodaje i poslovnog razvoja.

Izvršni direktor CaSe-a Sara Mejn rekla je da su kompanije i javne službe blokirane zbog nemogućnosti regrutovanja ljudi koji su im potrebni.

“Livning standard” je početkom mjeseca objavio da je premijerka Tereza Mej odbacila zahtjev ministara u Vladi da se propisi ublaže.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!