Britanska vlada vrši pritisak na Trampa

#DonaldTramp #SporazumSaIranom #TerezaMej #SadBritanija

Britanska vlada pozvala je SAD da produži nuklearni sporazum s Iranom, za koji je premijerka Tereza Mej rekla da je od „vitalnog značaja za regionalnu bezbjednost“.

Britanska vlada pozvala SAD da produži nuklearni sporazum (foto:Beta)

Kako je saopšteno iz Dauning strita, Tereza Mej i Donald Tramp su razgovarali kasno sinoć i složili se da će njihovi timovi ostati u kontaktu prije Trampove odluke o iranskom sporazumu.Tramp je zaprijetio da će se povući iz sporazuma i nazvao ga „najgorim sporazumom ikad“ do sada.

Američki predsjednik do 15. oktobra traba ponovo da potvrdi da Iranci ispunjavaju odredbe sporazuma, zbog uslova koje je uveo američki Kongres.U ovom rijetkom primjeru javnog pritiska Velike Britanije na SAD, vlada u Londonu je danas saopštila da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozvao američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da istakne britansku podršku sporazumu.

Džonson je rekao da je taj sporazum kojim je Iran prihvatiu da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, bio „kulminacija 13 godina mukotrpne diplomatije i da je on povećao bezbjednost u regionu i u Velikoj Britaniji“.

„Mi pozivamo SAD da uzmu u obzir te bezbjednosne implikacije „, rekao je Džonson.Britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Džonson takođe razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, a danas će se u Londonu sastati s potpredsjednikom Irana i šefom iranske nuklearne agencije Alijem Akbarom Salehijem.

Donald Tramp tvrdi da Iran ne poštuje „duh“ nuklearnog sporazuma i očekuje se da sljedeće nedjelje pred Kongresom ne da pozitivnu ocjenu primjene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao da ponovo uvede sankcije Iranu.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!