Budućoj direktorici CIA prijeti hapšenje?

Dosadašnja zamjenica direktora CIA, Đina Haspel, koju je američki predsjednik Donald Tramp predložio za direktorku te službe, mogla bi biti uhapšena ako krene u Evropu, objavio je Evropski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR).

ECCHR je pravno intervenisao kod Federalnog javnog tužioca, kako bi obezbijedio nalog za hapšenje Đine Haspel.

Informacije dostavljene Federalnom javnom tužiocu 6.juna potvrđuju ulogu Haspelove u mučenju pritvorenika 2002.godine u tajnom zatvoru CIA na Tajlandu.

Ona je nadgledala svakodnevno mučenje zatočenika i nije učinila ništa da to zaustavi, navedeno je u izvještaju.

„One koji počine, narede ili dozvoljavaju mučenje treba predati sudu. Ovo posebno važi za visoke zvaničnike iz moćnih nacija“, rekao je generalni sekretar Evropskog centra za ustavna i ljudska prava Volfgang Kalek.

„Tužilac mora, pod principu univerzalne nadležnosti, otvoriti istragu, obezbijediti dokaze i tražiti nalog za hapšenje. Ako zamjenica direktora bude putovala u Njemačku ili Evropu, moraće biti uhapšena“, zaključio je Kalek.

Haspel radi u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji od 1985.godine i bila je na čelu više njenih ispostava u instranstvu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale u februaru prošle godine, kada je postavljena za zamjenicu direktora CIA, zbog njenih aktivnosti u prošlosti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!