Bura na NATO samitu: Tramp povisio ton, vanredni sastanak

721237_donald-tramp-provocira-kampanja-proterati-imigranti_ls.jpg

Lideri članica Sjevernoatlantske alijanse održali su danas neplanirani sastanak u Briselu, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp povećao svoje zahtjeve oko izdvajanja članica za Alijansu.

Ton kojim je američki predsjednik juče razgovarao sa saveznicima nije se promijenio ni danas. Naprotiv, Tramp je ponovo napao svoje saveznike zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse, javlja “Rojters”.

Tramp je tokom zatvorene sjednice drugog dana samita NATO-a povisio ton, a posebno je izdvojio Njemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Urednik Al Jazeere Džejms Bejms neplanirani sastanak opisuje kao “eksplozivan” i dodaje kako je poremetio planirane rasprave u NATO-u o Ukrajini i Gruziji.

“Lideri NATO-a ovo zaista nisu očekivali”, ističe on.

<<<Tramp poručio da je Njemačka zarobljenik Rusije, Merkel odmah odgovorila<<<

Ranije danas je objavljeno da je Tramp nastavio s napadima na Njemačku na samitu NATO-a u Briselu, te ponovo zatražio povećanje izdvajanja za odbranu na četiri odsto BDP-a, iako to nije bilo na dnevnom redu.

Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak, dodali su izvori.

Američki predsjednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na “Tviteru”.

Ranije je najavljeno da će drugog dana samita u središtu pažnje biti konflikt u Avganistanu.

<<<I drugi dan samita u sjenci Trampovih kritika<<<

Očekuje se i da se američki predsjednik sastane sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar