Cipras preuzeo odgovornost: Ratnici sa kauča, ne pucajte u heroje

cipras-sukob1-768x504.jpg

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas preuzeo “političku odgovornost za tragediju” izazvanu smrtonosnim požarom istočno od Atine u ponedjeljak, uz, za sada, 87 poginulih.

Cipras je to rekao u govoru na sastanku užeg sastava Vlade koji su RTV stanice prenosile uživo.

Istakao je da je sazvao ministarski savjet jer “želi da prije svega preuzme punu političku odgovornost pred grčkim narodom za ovu tragediju”, a misli da se samo po sebi razumije da se to odnosi na premijera i vladu.

“Mrtvima… dugujemo barem poštovanje istine”, rekao je Cipras i izričito zatražio od svojih ministara da i onu preuzmu svoj dio odgovornosti.

Cipras je rekao u TV-prenosu da su mu osjećanja pomiješana: “bol, skrhanost zbog gubitka ljudskih života”, i “agonija, zabrinutost da li smo ispravno uradili šta je trebalo, da li smo mogli učiniti više, da li smo mogli da spasemo još nekoga”.

Uz to – rekao je Cipras – “ne želim da sakrijem strahovanje: Da li smo… počinili istu grešku koju smo toliko puta vidjeli kod drugih: da nižemo izgovore da bismo smanjili svoju odgovornosti?”.

Između ostalog, premijer je pozvao da svi koji su se borili da spasu hiljade ljudi tokom požara, budu pošteđeni kritike: vatrogasci, policija, lučke vlasti, vojska i njihova rukovodstva, svi “koji su se borili sa osjećajem dužnosti, junački, rizikujući svoje živote”.

“Neka u njih ‘ne pucaju’ razne ‘sudije’ i ‘ratnici’ s kauča”, rekao je Cipras.

Naglasio je da “kada se bitka završi, kada se ugasi i posljednje opasno žarište, tada će biti nepristrasne procjene i moguće raspodele odgovornosti. U suprotnom, idemo u lov na vještice i pokušavamo da nađemo žrtvene jarce”.

Premijer je najavio da će država otkloniti posljedice divlje gradnje i nereda u sektoru nekretnina koji traje decenijama i da će za to angažovati naučne institucije, univerzitete i druge stručnjake, uz poziv za učešće opozicije u tom poslu.

“Ako bude trebalo, izaći će i buldožeri, a ako pritom bude i sukoba, neka ih bude”, rekao je Cipras.

“Ne možemo skršetnih ruku čekati sljedeću tragediju”, dodao je on.

Premijer je govorio i o nagovještajima da je smrtonosni požar podmetnut: “Nećemo loviti vještice i upuštati se u igranje scenarijima da bismo došli do jednostavnih odgovora. Ali, znajući što znamo, moramo odmah da organizujemo odbranu države i društva od takvih zločina”, rekao je Cipras.

>>>Grčka broji žrtve i traži nestale, snimak dronom prikazuje katastrofu>>>

Vlada je na konferenciji za novinare u četvrtak objasnila požare sumnjivim okolnostima koje ukazuju na podmetanje vatre i ekstremnim vremenskim uslovima, izbjegavajući preuzimanje bilo kakve odgovornosti za manjkavosti u pripremi raznih službi ili za nekompletno planiranje ljetnje sezone odbrane od požara.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!