Dajmlerovi radnici prijete: Kakva selidba, samo probajte

b96b0675996074d026b87e19f230d72d_XL.jpg

Njemački radnici u Dajmleru braniće lokalna radna mjesta ukoliko taj proizvođač luksuznih automobila planira selidbu u SAD.

Proizvođači automobila širom svijeta spremaju se za novi geopolitički poredak nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio da će nametnuti carine na uvoz iz Kine i EU kako bi zaštitio američka radna mjesta.

“Ako ovo eskalira u trgovinski rat, i ako svako bude povećavao carine, tada će to pogoditi trgovinu, proizvodnju i zapošljavanje”, rekao član nadzornog odbora u Dajmleru Roman Zitzelsberger, koji je čelnik sindikata IG metala.

Tramp je zaprijetio da će carine uvesti i na uvoz automobila i autodjelova iz Evrope. Tim potezom mogao bi pogoditi dobit njemačkih proizvođača koji izvoze vozila iz Evrope i iz SAD.

“Neki proizvođači automobila su vrlo fleksibilni i mogu proizvesti nekoliko modela u jednoj fabrici, oni su u prednosti kad se radi o prilagođavanju”, poručio je Zitzelsberger

BMW je nedavno zaustavio izvoz u Kinu modela SUV-a x3 iz fabrike u Spartanburgu, u Južnoj Karolini. Umjesto toga, taj njemački proizvođač planira navedeni model da proizvodi u Kini i poveća tamošnju proizvodnju na nivoe koje bi premašivale kapacitete u Spartanburgu.

Predstavnici radnika pratiće i najmanje pokušaje preseljenja proizvodnje iz Njemačke kako bi reagovali da ne budu ugrožena lokalna radna mjesta,

Samo u Baden-Wuerttemburgu, iz koga dolaze proizvođači Porše, Mercedes-Benz, i dobavljači Boš i Mahle, oko 440.000 radnih mjesta zavisi od auto-industrije, podsjećaju mediji.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!