Dan ranije počinje istorijska tranzicija

Istorijska sjednica kubanske Narodne skupštine na kojoj predsjednik Raul Kastro planira da se povuče i preda to mjesto mlađem nasljedniku, počeće u srijedu, dan ranije nego što je prvobitno planirano, javljaju kubanski državni mediji.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Radio Rebelde je prvi javio o izmijenjenom datumu. Portal „Cubadebate“ javlja da je sjednica pomjerena dan ranije zbog potrebnih poteza za takvu istorijsku tranziciju, prenio je AP.

Kastro treba da preda predsjedništvo 57-ogodišnjem potpredsjedniku Migelu Diasu-Kanelu. Raul Kastro je preuzeo dužnost predsjednika od svog brata Fidela 2008. godine.

Na Kubi su 11. marta održani izbori za parlament koji treba da izabere Kastrovog nasljednika, čime se završava era vladavine braće Fidela i Raula Kastra.

Ne treba da se očekuje odmah radikalna promjena sa jednopartijskog sistema koji je iznad svega bio posvećen stabilnosti.

Raul Kastro (86) imaće i poslije odlaska sa funkcije uticaj na donošenje odluka i ostaće na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!