Deceniju u EU, a plata im 533 eura

#Bugarska

Prosječna mjesečna neto plata u Bugarskoj isplaćena u drugom tromjesečju iznosila je 533 eura i za skoro 10 odsto je veća u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Nacionalnog statističkog instituta u Bugarskoj je krajem juna bilo zaposleno 2,34 miliona ljudi: Sofija (Pixabay)

Najveće plate primili su zaposleni u sektoru informacionih tehnologija i komunikacija 1.183 eura, finansijama i osiguranju 931 eura i proizvodnji i distribuciji električne i toplotne energije i gasa 907 eura.

Najniže plate imali su zaposleni u sektorima hotelijerstvo i ugostiteljstvo 326 eura i građevinarstvu 408 eura.

Najveće povećanje zarada registrovano je u oblasti prometa nekretninama za 16 odsto, administrativnim i pomoćnim djelatnostima za 13,4 odsto i u profesionalnim djelatnosti i naučnim istraživanjima za 13,2 procenata.

U odnosu na isti period lani prosječna mjesečna plata u drugom tromjesečju u javnom sektoru povećana je za 8,1 odsto, a u privatnom za 10,6 procenata.

Prema podacima Nacionalnog statističkog instituta u Bugarskoj je krajem juna bilo zaposleno 2,34 miliona ljudi, što je za 63.400 ili 2,8 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!