Dekret protiv društvenih mreža

#Palestina

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izdao je dekret u nastojanju da se usprotivi društvenim mrežama i veb sajtovima, a koji će omogućiti vladi, kako kažu protivnici takve mjere, da uhapsi svakoga pod optužbom da nanosi štetu nacionalnom jedinstvu.

U julu je vlada blokirala 30 veb sajtova: Ilustracija (Foto: Pixabay)

Aktivisti za ljudska prava rekli su da je dekret koji je izdat prije javne debate prošlog mjeseca, možda najznačajniji korak koji je preduzela Abasova vlada da ograniči slobodu izražavanja u autonomnim palestinskim enklavama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski tužilac porekao je da se dekret koristi da uguši svako protivljenje, ističući da je novi zakon o elektronskim medijima bio potreban kako bi se zatvorile rupe u zakonu koje su ranije omogućavale da hakeri prođu nekažnjeno.

U julu je vlada blokirala 30 veb sajtova. Većina th sajtova bila je povezana sa dva glavna Abasova rivala, bivšim saradnikom koji je postao njegov neprijatelj Muhamedom Dahlanom i islamskim Hamasom, navodi taj centar.

Nekoliko blokiranih sajtova podržavalo je ekstremističku Islamsku državu u Iraku i Siriji. Petoro novinara koji su radili za medije povezane s Hamasom pritvoreno je ove nedjelje i optuženo za kršenje novog zakona.

Organizacije za ljudska prava su više puta optuživale Abasa i njegovog prethodnika, dugogodišjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, da ograničavaju slobode i krše ljudska prava, arbitrarnim hapšenjem političkih protivnika, maltretiranjem u pritvoru i suzbijanju mirnih protesta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!