Del Ponte: Imamo dovoljno dokaza da osudimo Asada

#Svijet #Asad #KarlaDelPonte #RatniZločini

basar-al-asad.jpg

Istražna komisija Ujedinjenih nacija o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara el Asada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica komisije Karla del Ponte, prenosi Hina.

Del Ponte (70), koja je krivično gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošle sedmice da se povlači s te dužnosti jer Savjet bezbjednosti UN nije spreman utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjene u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Odgovarajući u intervjuu za švajcarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Asad osudi za ratne zločine, kazala je: “Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos tome, nema tužitelja i suda.”

Sirijska vlada odbacuje izvještaje komisije o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga bezbjednosti.

Del Ponte, bivša švajcarska državna tužiteljka, pridružila se tročlanoj komisiji u septembru 2012, prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad pripadnicima jezidske vjerske manjine, opsadama i bombardovanju humanitarnih konvoja.

Komisija je osnovana u avgustu 2011. i konstantno upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Savjet bezbjednosti UN ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu u Den Hagu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!