Dogovoreno formiranje Centra za sajber operacije

Na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu dogovoreno je formiranje novog Centra za sajber operacije u cilju jačanja odbrambenih kapaciteta Alijanse.

Sa današnjeg sastanka u Briselu (foto: nato.int)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na konferenciji za medije je istakao da su ministri zemalja članica na kraju prvog dana sastanka takođe donijeli odluku da bude formiran Komandni centar koji će štititi transatlantske puteve za pomorski saobraćaj, kao i logistiku i transport unutar same Evrope.

„Cilj je da zaštitimo pomorski saobraćaj između Sjeverne Amerike i Evrope“, kazao je Stoltenberg, javlja Anadolija.

Dodao je i da će biti formirana nova Komanda za podršku koja će, kako je rekao, doprinijeti logistici, jačanju i vojnoj mobilnosti snaga NATO-a.

Naglasio je da će u junu biti održan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a kako bi dogovorene odluke bile i sprovedene.

U junu odluke o lokacijama novih komandi

Stoltenberg je saopštio da će ministri odbrane država članica NATO u junu donijeti odluku o lokacijama, ali i vremenskim rasporedima za nove komande.

On je rekao da je prvi dan sastanka u Briselu bio produktivan i da su donijete velike odluke u vezi modernizacije komandne strukture NATO.

„To je kičma naše Alijanse i to omogućava da naših 29 zemalja djeluju kao jedna, kao i da vodimo naše misije i operacije i obučavamo i djelujemo u slučaju kriza sa pravim snagama, na pravo mjesto u pravo vrijeme“, kazao je Stoltenberg.

Ministri su se dogovorili da uspostave nove komande združenih snaga za Atlantik, zatim podrške za logistiku i vojnu mobilnost, kao i u Evropi.

U Briselu je u srijedu počeo dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a na kojem će se, između ostalog, razgovarati o nuklearnom planiranju, komandnoj strukturi NATO-a i saradnji Alijanse s Evropskom unijom (EU).

To je treći sastanak na niovu ministara odbrane na kojem Crna Gora učestvuje kao punopravna članica.

Sastanku prisustvuje crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!