Dok se u Jerusalimu očekuje “dan bijesa”, Tramp slavi Hanuku

#Planeta #DonaldTramp #Izrael #Palestina

tramp-jerusalim-twitter.png

Strasti oko proglašenja Jerusalima za glavni gard Izraela se ne stišavaju. Palestinci širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima planiraju “dan bijesa”.

Za to vrijeme, američki predsjednik, koji je i pokrenuo lavinu nezadovoljstva Palestinaca slavi Hanuku i “šalje ljubav”.

“Sada razmišljam o tome šta se dešava i o ljubavi širom Izraela i o svemu oko Jerusalima”, izjavio je sinoć Tramp u Bijeloj kući, prenosi AP.

Za to vrijeme Palestinci se spremaju za još jedan dan masovnog marša koji su nazvali “dan bijesa” .

Palestinske frakcije, uključujući Fatah i Hamas, pozvale su da se organizuju marševi oko kontrolnih punktova i poznatih poprišta sukoba sa izraelskim snagama bezbjednosti.

Od Palestinske uprave u kojoj dominara sekularni umjereniji Fatah se ne očekuje da spriječi demonstracije ali se vjeruje da će nastojati da spriječi haos i povećanje napetosti koja bi mogla prerasti u oružani sukob.

I u pojasu Gaze se planiraju demonstracije i da demonstrati pokušaju da priđu bezbjednosnoj ogradi na granice što bi moglo da dovede do sukoba, navode izraelski mediji

U srijedu je američki predsednik Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavio da će se ambasada iz Tel Aviva preseliti u taj grad, ali se očekuje da se to ostvari tek za nekoliko godina.

Palestinci namjeravaju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

U Starom gradu u tom delu Jerusalima na Brdu hrama su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na stijeni. To je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!