Drugi krug izbora u Francuskoj: Ubjedljiva pobjeda Makronove stranke

#Evropa #EmanuelMakron #Francuska #ParlamentarniIzbori

JS117470149-Macron-Opinion-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqZgEkZX3M936N5BQK4Va8RQJ6Ra64K3tAxfZq0dvIBJw.jpg

Stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona “Republika u pokretu” osvojila je 41 odsto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora i tako osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Makronova stranka osvojila je ogromnu većinu u parlamentu sa 577 poslanika.

Agencija Frans pres javila je da je okruženje predsjednice Nacionalnog fronta Marin Le Pen saopštilo da je Le Penova pobijedila na sjeveru Francuske i da će biti poslanik okruga Enen-Bomon.

I izlazne ankete su pokazale pobjedu Makronove centrističke stranke.

Prema anketama, Makronova stranka koja je osnovana 6. aprila 2016. godine, dobila je između 355 i 425 od 577 mjesta u parlamentu što je daleko više od 289 koliko je potrebno za većinu ali i manje od predviđanja da će dobiti između 400 i 470 mjesta.

Desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mjesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Radikalna ljevica i komunisti dobili su između 10 i 30 mjesta.

Najmlađi predsjednik Francuske, ni ljevičar ni desničar, koji je stupio na dužnost 14. maja pobijedivši Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, uzdrmao je politički pejzaž uporan u želji da promijeni političku tradiciju u zemlji.

Makron (39) će sada imati odriješene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

Bankar po profesiji, centrista ulazi u politiku 2012. godine kao savjetnik tadašnjeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda. Dvije godine kasnije, Makron postaje ministar ekonomije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!