Dva američka bombardera u noćnoj vježbi kod Sjeverne Koreje

#Azija #Bombarderi #SjevernaKoreja

vojni-avion-e1444386079613.jpg

Dva američka supersonična bombardera preletjela su Korejsko poluostrvo tokom prvih noćnih vojnih vježbi izvedenih zajedno sa avijacijom Japana i Južne Koreje.

Dva B-1B “lansera”, iz američke baze na ostrvu Guam, strateške američke lokacije u Pacifiku, prošle noći su letjela blizu Japanskog mora, saopštile su Američke vazdušne snage u Pacifiku.

“Letovi i noćna obuka s našim sigurnim i efikasnim partnerima dio su podjele uloga SAD, Japana i Republike Koreje i taktićkog usavršavanja pilota”, rekao je major Patrik Eplgejt.

Seul je danas saopštio da su bombarderi sproveli vježbu simulacije ispaljivanja raketa zemlja-vazduh sa dva južnokorejska lovca iznad Japanskog mora, i izveli vježbu gađanja u Žutom moru. Zatim su se bombarderi B-1B vratili u svoju bazu, saopšteno je u Južnoj Koreji.

“Ove vježbe ulaze u okvir rutinskih vežbi čiji cilj je da se ojača odvraćanje” sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji, naveo je isti izvor.

Bombarderi su vježbali i sa japanskim vazdušnim snagama prema američkom saopštenju.

Tenzije posljednjih nedjelja rastu na Korejskom poluostrvu jer je Pjongjang probno ispalio više raketa i izveo i šestu nuklearnu probu, dok sjevernokorejski zvaničnici i američki predsjednik Donald Tramp razmjenjuju ratoborne izjave.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!