Džordža Klunija za predsjednika Amerike

„Zašto bi neko volontirao na tom mjestu?“, rekao je novinarima 2011. Ali, kada se ovo pitanje ponovilo ove godine, Klunijev odgovor je bio malo drugačiji: „Da li bih volio da budem predsjednik? Oh, to zvuči zabavno“

Džordž Kluni je od onih filmskih zvijezda sa kojima biste željeli da se družite. Ili čak da budete kao on. On je od onih srećnika za koje se kaže da su dobitnici na životnoj lutriiji: zgodan, pametan, duhovit, oskarovac, srećno oženjen. I povrh svega, upravo je prodao brend tekila za milijardu dolara. On je sjajna holivudska zvijezda, suštinski, „anti-Vajnstinovac“. Ali, postoji samo jedan problem: filmovi. Njegove uloge deluju kao lista promašaja: Diznijev sci-fi „Tomorrowland“, „Hail, Ceasar“, Fosterov „Money Monster“. Nijedan od ovih filmova, reklo bi se, nije užasan, ali nije ni divan. A ni uspješan, prema pisanju britanskog „Gardijana“.

Ni njegova karijera nije ništa bolja. Njegova prethodna, glupa uloga, u filmu „The Monuments Men“, bila je bazirana na patriotskoj ranij akciji, sa jedne, i visoke kulture, sa druge strane – ali je propala. Njegov najnoviji „Suburbicon“ je nešto slično: satirični podsetnik da Amerika 1950. nije bila tako sjajna, kao što to izgleda Trampu, posebno ako ste bili „obojen čovjek“. „Suburbicon“ je, dakle, trebalo glasno da bijele ljude tog doba predstavi nadasve prijateljski nastrojenim. Što nije bilo tako. Na premijernom prikazivanju, prvog vikenda, uzeo je manje od 3 miliona dolara.

Da li je Kluniju vrijeme da se penzioniše? Nije glumio već dvije godine.

„Neću snimati filmove samo zato da bih bio ispred kamera“, rekao je on nedavno za „Hollywood Reporter“ i dodao da „više nije vodeća ličnost“ u Holivudu.

A kada je riječ o njegovom rediteljskom poslu, opcije su mu, takođe, ograničene. Šta bi to Kluni mogao da radi u budućnosti. Hajde da razmislimo: svjetski poznat, oženjen moćnom ženom, finansijer Demokratske stranke. I dalje nije jasno? Da probamo još jednom: zemlja na izdisaju, srušene tradicionalne političke barijere, lijevo „vrištanje“ za harizmatičnom figurom. Zašto bi Kluni pravio političke filmove, kad jednostavno može da se kandiduje za neku „fotelju“?

A umjesto „anti-Vajnstinovca“, Kluni bi mogao da postane „anti-Trampovac“. Njegov alkoholni brend je dobar za početak. Test je napravio u „The Ideas of March“, glatko igrajući kandidata koji radi na neizgađenoj platformi „integriteta i dostojanstva“. Ali, Kluni je odbacio predloge da se kandiduje za predsjednika. „Zašto bi neko volontirao na tom mestu?“, rekao je on novinarima u Veneciji 2011. godine. Ali, kada se ovo pitanje ponovo pojavilo ove godine, Klunijev odgovor je bio malo drugačiji: „Da li bih volio da budem predsjednik? Oh, to zvuči zabavno“. I mada je zvučao sarkastično, to nije bio upečatljiviji nastup.

Nedeljnik

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!