El Sisi: Egipat otvara granicu prema pojasu Gaze

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi naredio je otvaranje granice između Egipta i pojasa Gaze tokom trajanja Ramazana.

Egipat drži granicu uglavnom zatvorenom otkako je Hamas preuzeo kontroli Gaze (foto:Beta)Foto: Egipat drži granicu uglavnom zatvorenom otkako je Hamas preuzeo kontroli Gaze (foto:Beta)

El Sisi je na Fejsbuku sinoć naveo da je oduka donijeta s ciljem da se ublaže patnje stanovnika palestinske enklave, gdje je oko dva miliona ljudi više od 10 godina pod strogom izraelskom blokadom.

Granični prelaz Rafa u Egiptu je jedini prelaz iz pojasa Gaze koji nije pod kontrolom Izraela. Proteklih nekoliko godina je odlukom egipatskih vlasti uglavnom zatvoren iz bezbjednosnih razloga.

El Sisi je odluku o otvaranju granice donio nakon što su izraelski vojnici ubili oko 60 Palestinaca i ranili stotine u masovnim protestima duž granice Izraela i pojasa Gaze u ponedjeljak.

Egipat drži granicu uglavnom zatvorenom otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. silom preuzeo kontrolu na Gazom od snaga lojalnih umjerenijem, sekularnom Fatahu.

Ramazan, sveti mjesec za muslimanske vjernike, počeo je 15. maja i trajaće 30 dana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!