EU brani iranski nuklearni sporazum

Evropska unija (EU) je stala u odbranu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. i odbila da uvede nove sankcije toj zemlji uprkos aktivnostima Teherana u Siriji.

Foto: Guliver/GettyimagesFoto: Foto: Guliver/Gettyimages

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federika Mogerini rekla je da sankcije „nijesu bile na dnevnom redu“ i dodala da će se iranska uloga u ratu u Siriji i moguće akcije tim povodom razmatrati „u narednim danima ili nedjeljama“.

Mogerini je napravila jasnu razliku između sprovodjenja odredaba nuklearnog sporazuma i drugih akcija koje EU i SAD smatraju spornim. Iran je među ključnim saveznicima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

„Jedna stvar nam je svima jasna. Mi želimo da sačuvamo nuklearni sporazum s Iranom. Želimo da se svi pridržavaju svih preuzetih obaveza“, navela je Mogerini.

Prema njenim riječima, Eu „veoma ozbiljno“ shvata iranske aktivnosti u regionu i da zbog toga već postoji režim sankcija.

Predsjednik SAD Donald Tramp je obećao da će u maju povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako se ne ispravi ono što on vidi kao ozbiljne nedostatke sporazuma.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!