Evo koliko bi Sjeverna Koreja izdržala da počne rat sa SAD

#Svijet #SjevernaKoreja

donald_tramp_i_kim_dzong_un.jpg

Sjevernokorejska ratna mašinerija izdržala bi najviše tri nedjelje ukoliko bi počeo rat.

Sjeverna Koreja možda ima oko šest miliona vojnika spremnih na bitku, ali stručnjaci tvrde da oni ne mogu da dugo ratuju.

Lider Pjongjanga Kim Džong Un i američki predsjednik Donald Tramp stalno prijete jedan drugom i ukoliko tako nastave, moguće je da će početi rat.

Uprkos svim sankcijama i međunarodnim osudama, Pjongjang nastavlja sa razvojem nuklearnog i raketnog programa.

Brus Behtol, profesor sa Univerziteta u Teksasu i bivši analitičar Pentagona za Sjevernoistočnu Aziju rekao je da bi u slučaju rata sjevernokorejske snage ubrzo ostale bez zaliha, piše britanski “Express”.

“Sjevernokorejci imaju dvije-tri nedjelje zaliha – municije, hrane, goriva – za rat. To je sve što imaju. Dakle njihov ratni plan je da postignu sve ciljeve za kratko vrijeme jer nakon toga živeće od onoga što nađu na zemlji”, rekao je on.

Kad američka vojska i oružje tek počnu da stižu na Korejsko poluostrvo, sjevernokorejska vojska će već početi da se raspada zbog nedostataka zaliha, rekao je on.

Behtol je objasnio i da bi Donaldu Trampu bilo potrebno do tri nedjelje da premjesti tenkove, artiljeriju i vojsku u taj region.

“Prvo što treba da uradi jeste da utovari svu vojnu opremu na brodove. Teška artiljerija i tenkovi su smješteni svuda po SAD i u Evropi. Za njihovo premještanje će biti trebati vremena”, rekao je Behtol.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!