„Evropa u tri kruga, otvoreni smo i za Rusiju i Tursku“

Predsjednik Franucske Emanuel Makron iznio je viđenje buduće preustrojene EU i Evrope, koja bi kroz deset ili petnaestak godina imala „tri kruga“.

(Beta/AP)Foto: (Beta/AP)

U njoj bi ključni krug, „srce reaktora“, predstavljala osetno ojačana zona evra s Njemačkom i Francuskom kao okosnicom.

U drugom krugu bi bile članice Unije „u snažnom jedinstvenom tržištu, negde između šire EU i zone eura“, koje bi, ako budu željele i ekonomski i politički napredovale, stasale, mogle da uđu u zonu eura s posebnim budžetom, evropskim monetarnim fondom i jačim političkim ustrojstvom.

Najširi krug bi predstavljala „unija vrijednosti, demokratskih načela i ekonomskih sloboda“, negdje između EU i Savjeta Evrope, koja bi bila mnogo manje integrisana, u kojoj bi moglo biti mjesta i za Rusiju i Tursku, ali tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrijednosti, rekao je Makron u Lisabonu na sastanku s predsjednikom Antoniom Kostom i političkom elitom Portugalije.

Rusija i Turska mogu imati mjesta u tom najširem krugu, mada ne moraju biti i članice, već imati „bliske sporazume o pridruživanju“, objasnio je francuski predsjednik.

Lisabon je bio prva tačka Makronove turneje po zemljama EU s ciljem da objasni i dobije podršku za svoje zamisli o preuređenoj, ekonomski, politički i odbrambeno ojačanoj Uniji da bi se trajnije prevazišle sadašnje krize i izazovi, uključujući neizvesnost i sumnje u održanje strategijskog savezništva Evropa-SAD.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!