General NATO: Rusija kao da se sprema za veliki rat

#Evropa #Nato #PetrPavel #Rusija #VojneVježbe

maxresdefault-1-10.jpg

PredsJedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel kaže da postoje razlozi za zabrinutost zbog vojnih manevara “Zapad-2017” Rusije i Bjelorusije.

<<<Pogledajte šta sve može 10.000 ruskih vojnika za jedan dan<<<

Kako kaže, oni bi mogli da budu viđeni kao “ozbiljne pripreme za veliki rat”.

Osim toga, Pavel je naveo i da se NATO “ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana”.

Pavel je kazao da NATO pojačava napore na ponovnoj obnovi vojnih komunikacija sa Rusijom kako bi izbjegle “neželjene posljedice potencijalnih incidenata tokom vježbi”.

“Kada pogledamo vježbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kada pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna”, naveo je Pavel.

On je to izjavio tokom godišnje konferencije Vojnog komiteta NATO koja je u petak otvorena u albanskoj prijestonici Tirani i na kojoj će teme biti borba protiv terorizma, situacija na Zapadnom Balkanu i nova strategija SAD u Avganistanu.

Pavel je kazao da bi problemi u regionu Zapadnog Balkana mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili “malignog uticaja iz Rusije”.

“Mi se ne nadmećemo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo prije svega usredsrijđeni na to da Balkan bude stabilan i bezbjedan”, poručio je Pavel.

On je dodao i da ne postoje planovi za smanjenje trupa na Kosovu ili postavljanja roka njihovog prisustva tamo.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!