Grci bijesni na Ciprasa zbog požara

cipras-sukob1-768x504.jpg

Grčki premijer Aleksis Cipras suočio se sa oštrim kritikama nakon što su požari u Atini i omanjem priobalnom gradu Mati odnijeli 88 života i u crno zavili cijelu zemlju koja tek počinje da se oporavlja od saniranja dužničke krize.

Preživjeli i politički protivnici optužuju Ciprasa i njegovu vladu za izostanak senzibilnosti jer se nisu izvinili za posljedice smrtonosnih požara i nisu uspjeli da spriječe tragediju.

Cipras je u ponedjeljak skratio posjetu BiH i vratio se zemlju nekoliko sati nakon izbijanja požara u blizini Atine, ali se potom nije moglo ni čuti ni vidjeti puna tri dana, piše Jutranji.

Grčki premijer je u petak preuzeo političku odgovornost za požare u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 88 ljudi.

Ciprasovi suparnici krenuli su sa napadima na premijera na kraju trodnevne žalosti kritikujući vladu jer nije uspejla da zašti ljudske živote i što se nije ni izvinila za tragediju.

Iako je objavio niz mjera pomoći za stradala područja, opozicija optužuje Ciprasa da je zabio glavu u pjesak, što on odlučno odbacuje. Prema tvrdnji opozicije, njega je više zanimao “komunikacijski aspekt” krize, umjesto “onoga što je stvarno bitno”.

Javnost mu posebno zamjera što nije niti pitao, barem ne javno, ili mu nije rečeno o stradalima u Matiju, gradiću na priobalju gdje je više desetaka ljudi bilo zarobljeno i poginulo u plamenoj stihiji.

“Kako on to namjerava da preuzme političku odgovornost i izvini se? Šta znači politička odgovornost?”, pita se 79-godišnjak ispred svoje spaljene kuće.

“Riječi su dobre (…) ali želim da kaže meni i ljudima čija je to greška, ako nije njegova. Dosegao sam granicu strpljenja”, dodao je.

Agencije u slučaju katastrofe u Grčkoj upućuju na problem nelegalne izgradnje, praksu koju sve vlade tolerišu da bi na kraju, kada je bitno da se kupe glasovi, tu istu ilegalnu gradnju legalizovale.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!