Hejli optužila Mjanmar da Rohindžama pravi smrtnu kaznu od života

niki_hejli25012017.jpg

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli optužila je vladu Mjanmara da nastavlja da Rohindža muslimanima od života pravi “smrtnu kaznu”.

Hejli se, prilikom te izjave na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, pozvala na izvještaj agencije AP i drugih organizacija o masovnim grobnicama Rohindža.

“Vlada Mjanmara negira masakr i masovne grobnice i tvrdi da se bori protiv terorista”, rekla je Hejli, navodeći, međutim, medijske izvještaje o još jednom masakru i masovnoj grobnici u selu In Din, prenosi AP.

Kako se navodi, tokom sjednice SB, predstavnici mnogih zemalja, među kojima su bile Velika Britanija, Holandija, Francuska, Kazahstan i Švedska podigli su u vazduh papire sa odštampanim izvještajima o masovnim grobnicama u Mjanmaru.

Foto: Dhaka Tribune

Ambasador Mjanmara Hau Do Suan rekao je da je izvještaje BBC-a i AP-a o masovnim grobnicama istraživao tim od 17 istražitelja, ali da nisu pronašli nijednu masovnu grobnicu, kao i da su stanovnici sela potvrdili da nije bilo takvih incidenata.

Suan je rekao da je vojnom istragom otkriveno da je 10 članova jedne terorističke grupe, koja je izvela napade na bezbjednosne snge Mjanmara u avgustu prošle godine, a koji se pominju u izvještaju, uhapšeno početkom septembra i da su oni pogubljeni i sahranjeni.

Prema njegovim riječima, 16 osoba među kojima su i pripadnici vojske i policije i mještani sela, suočavaju se sa optužbama da su prekršili standardne operativne poslove.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!