Hladnoratovske igre Rusije i SAD

rusija_moskva.jpg

Najnovije “prepucavanje” Moskve i Vašingtona, u stilu Hladnog rata, prešlo je sa Tvitera na imena ulica, piše “Njujork tajms”.

List navodi da je riječ o preimenovanju ulica u Vašingtonu i Moskvi u kojima su smještene ambasade druge strane, a cilj izbora novog imena je čista provokacija. Ali, da budemo iskreni, ističe “Njujork tajms” taj “rat” započela je Amerika.

Tako je, podsjeća list, 10. januara gradsko veće Vašingtona odlučilo da promeni ime jednog bloka u Viskonsin aveniji, u kom je smještena ruska ambasada. Odlučeno je da se ulica u kojoj je rusko predstavništvo sada zove Boris Nemcov plaza.

“Njujork tajms” podsjeća da je Nemcov bio istaknuti ruski opozicionar i britki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je ubijen ispred Kremlja u februaru 2015.

Na tu provokaciju Moskva ima odgovor. Njihov predlog je da se ime ulice u kojoj se nalazi američka ambasada u ruskoj prijestonici promjeni u “Prvi sjevernoamerički mrtvi kraj” (1 North American Dead End).

Taj predlog uputio je, doduše preko svog Tviter naloga, Mihail Degtjarjov, desničar u ruskom parlamentu, koji tvrdi da će moskovska komisija za imenovanje ulica razmatrati njegov predlog ovog mjeseca.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!