Hoće li biti sastanka Trampa i Kima?

1261389_kim-tramp_ls.jpg

Zbog tekuće vojne vježbe SAD i Južne Koreje, Pjongjang je zaprijetio otkazivanjem predstojećeg sastanka lidera Kim Džong Una sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Otkazan je i predviđeni sastanak na visokom nivou sa Južnom Korejom. Američku administraciju ipak ne napušta optimizam da rješenje pitanja tenzija na Korejskom poluostrvu teče po planu.

Administracija Donalda Trampa trudi se svim silama da dojučerašnjeg neprijatelja, lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una prikaže u najboljem mogućem svijetlu, kako bi ga pridobila da pregovara i okonča rat na korejskom poluostrvu.

“Gajimo veliku nadu da predsjednik Kim želi da napravi stratešku promjenu”, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Posle salvi međusobnih uvreda i predsjednik Tramp je promijenio mišljenje.

“Zaista je bio veoma otvoren – i mislim veoma častan”, rekao je Donald Tramp.

“Predsjednik Tramp i sekretar Pompeo laskaju Kim Džong Unu. Predsjednik Tramp ga je nazvao “časnim”. Sekretar Pompeo ga je nazvao “predsjednik Kim”. Ovo je čovjek koji drži gotovo 100 000 ljudi u užasnim uslovima u logorima”, kaže Džejmi Mecl iz Atlantskog savjeta.

Zato je kao hladan tuš došla najava da je Sjeverna Koreja, zbog vojne vježbe otkazala razgovore sa južnim susjedom, a da možda neće biti ni susreta Trampa i Kima.

“Vojna vježba u Južnoj Koreji predstavlja neprijatan izazov mirovnoj deklaraciji. Smatramo je vojnom provokacijom suprotnoj pozitivnom političkom trenutku”, saopštio je prezenter državne televizije Sjeverne Koreje.

Eksperti naglašavaju da je dobro što Trampov tim i Sjevernokorejci razgovaraju. Ali su i zabrinuti zbog obećanja da će Sjeverna Koreja, ukoliko se riješi nuklearnog oružja, moći da računa na američke investicije. Računa se i da će Kim Džong Un tražiti i lične garancije.

“Primarni cilj režima u Sjevernoj Koreji je da ostane na vlasti. Mi ne znamo koliko je moguće ekonomsko otvaranje, a da pri tom ne dođe do urušavanja režima”, kaže Džejmi Mecl.

Za sada situacija izgleda kao da je pod kontrolom. Tako će Sjeverna Koreja pozvati osam južnokorejskih novinara, da budu dio međunarodne medijske grupe koja će prisustvovati zatvaranju nuklearnog postrojenja sljedeće nedjelje. Dakle istorijskog sastanka će biti? Ili neće?

“To je hipotetički. Pojavile su se neke vijesti, ali ne mogu da ih potvrdim. Proces planiranja susreta je još u ranoj fazi”, kaže portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert.

Ako bi Kim ovim susretom izbjegao sudinu Gadafija ili Sadama Huseina, za Trampa bi to bila najveća diplomatska pobjeda, vredna drugog mandata ili Nobelove nagrade.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!