„HRW“: Pobunjeničke mine ubijaju civile

#Jemen

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rihgts Watch- HRW) optužila je danas pobunjenike u Jemenu da masovno koriste mine što izaziva brojne civilne žrtve i sprječava izbjeglice da se vrate u svoje domove.

Prema navodima Hjuman rajts voča, jemenski šiitski pobunjenici poznati kao Huti, povezani sa snagama bivšeg predsjednika Alija Abdalaha Saleha koristili su nagazne mine u najmanje šest pokrajina u Jemenu od početka intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv njih i podržava vladu.

Mine su ubile ili osakatile stotine ljudi i remete živote civila u pogođenim zonama, navela je ta organizacija i pozvala pobunjenike da odmah prekinu sa upotrebom tog oružja i da poštuju Konvenciju o zabrani upotreba mina iz 1997, koju je Jemen ratifikovao godinu dana kasnije.

Organizacija, čije sjedište je u Njujorku, navodi šest najteže pogođenih oblasti u Jemenu kada je riječ o minama i dodaje da nagazne mine predstavljaju opasnost za civile i dugo poslije obustavljanja ratnih dejstava.

Huti su 2014. zauzeli glavni grad Sanu i velike djelove teritorije Jemena. Saudijska Arabija je intervenisala u Jemenu 2014. na čelu arapske vojne koalicije formirane da podrži vladu predsjednika Abda Raboa Mansura Hadija, čije su se snage povukle na jug.

U ratu u Jemenu poginulo je oko 7.700 ljudi, uglavnom civila a 42.500 je povrijeđeno od intervencije arapske koalicije, prema UN.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!