I Izrael da se povuče iz Uneska

#Unesco

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama-Hakoen je danas rekao da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska pošto su svoje povlačenje najavile SAD, uz ocjenu da ta organizacija UN navodno djeluje protiv Izraela.

Foto: Beta/AP

„U posljednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa odredjenih zemlja“, rekao je ambasador, prenijeli su izraelski mediji.

Ambasodor je dodao da je njegova „lična preporuka premijeru Benjaminu Netanjahuu da se drži uz SAD i smjesta se povuče iz Uneska“.

„Ulazimo u novu eru u Ujedinjenim nacijama, gdje, kada praktikujemo diskriminaciju protiv Izraela, moramo da platimo cijenu“, rekao je Dani Danan, izraelski ambasador u UN, pozdravivši najavu povlačenja SAD iz Uneska, prenio je AFP.

Stejt department saopštio je da se SAD povlače iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom „temeljnom reformom“.

Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Neimenovani zvaničnik rekao je da su SAD posebno nezadovoljne zbog rezolucija Uneska u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i Izrael naziva okupacionom silom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!