India seksualne odnose sa djevojčicama do 18 godina proglasila silovanjem

#Svijet #India #JainaKothari

maxresdefault-40.jpg

Idijski Vrhovni sud je prekršio pravnu odredbu koja je dozvoljavala muškarcima da se bave seksualnim radnjama bez saglasnosti sa djevojčicama od 15 godina.

Odluka, koja se poklopila sa Međunarodnim danom djevojčice, je podigla doba saglasnosti za sve žene na 18 godina.

“Po našem mišljenju seksualni odnos sa djevojkom mlađom od 18 godina je silovanje bez obzira da li je u braku ili ne”, navodi se u presudi.

“Izuzetak izrezan u Indijskom krivičnom zakonu (IPC) stvara nepotrebnu i vještačku razliku između djeteta u braku i nečijeg djeteta i nema racionalnu vezu sa bilo kakvim nejasnim ciljem koji se želi postići”.

Jaina Kothari, koja je tvrdila da je grupa za prava djeteta, koja radi na sprečavanju dječjeg braka, kaže da će odluka stvoriti “jedinstvenost zakona”.

“Ako ne kriminalizujete seksualni odnos u braku sa djevojkom koja je mlađa od 18 godina, vi podrazumjevate da Zakon o zabrani dječjeg braka (PCMA) ne vrjedi sprovesti. Dopuštate brakove sa djevojčicama koje su maloljetne, ne radite ništa o tome. ”

Dečiji brak je nezakonit u Indiji, ali ostaje široko rasprostranjen širom zemlje, posebno u ruralnim područjima. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2016. godine, svake godine u Indiji se udaju do tri miliona djevojčica mlađih od 18 godina.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!