Indija pregovara sa Šri Lankom oko upravljanja aerodromom

#Svijet #Indija #Kina #NimalSiripala

maxresdefault-41.jpg

Indija se nalazi u pregovorima sa Šri Lankom radi upravljanja aerodromom na južnom dijelu ostrva, u kome je Kina uložila veliki udio u svoju inicijativu Belt i put, rekao je ministar Šri Lanke.

Ministar civilne vazduhoplovstva Šrilanke Nimal Siripala, rekao je da je zemlja tražila alternativne investitore na području Hamburga, gdje je Kina izgradila luku i raspravlja o izgradnji investicione zone i rafinerije.

“Tokom ovog vremena Indija je dala predlog. Bili su spremni za zajedničko ulaganje sa Aerodromom i Aviation Services Limited”, rekao je Siripala pozivajući se na državnu kompaniju koja upravlja glavnim aerodromom Šri Lanka u glavnom gradu Kolumbiji i onoj na jugu u mjestu Mattala.

Grad Hamban se nalazi blizu jedne od najprodavanijih puteva na svjetu i predstavlja važan dio inicijative Belt i put, čiji je cilj izgradnja trgovinskih i transportnih veza širom Azije i šire prema Evropi.

Kina upravlja lukom sa 99 godina zakupa i planira da proširi svoj otisak na području sa rafinerijom, koja bi bila najveća Šrilanka i investiciona zona od oko šest hiljada hektara.

Projekti u Pekingu, podržani kreditima koje je odobrila kineska vlada i pokrenute od strane prethodne vlade Šri Lanke, suočile su se sa široko rasprostranjenom opozicijom na Šri Lanki.

Lokalni stanovnici suočeni sa deložacijom kako bi se potrudili za projekte organizovali su brojne proteste. Drugi kritičari kažu da se vlada Šri Lanke potpisala za nepotrebne i gubitke projekte, potiskujući zemlju u dugoročnu zaduženost.

Indija je ponudila da osnuje zajedničko ulaganje sa Šri Lankom kako bi upravljala i proširio objekte na aerodromu Mattala koji pada na gubitke, koji se nalazi blizu susjedne luke, prema Siripalama i izvorima indijske vlade, koji su tražili anonimnost zbog osjetljivosti stvari.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar na aerodromski ugovor.

Početno ulaganje iznosiće 293 miliona dolara, od čega će Indija obezbediti 70 posto na 40 godina zakupa, navodi se u izvještaju vlade Šri Lanke koji je pregledao Reuters, u kojem se navodi indijski plan da se aerodrom održi održivim.

Aerodrom, izgrađen po cijeni od 253 miliona dolara od strane Kine, koji je takođe obezbjedio 230 miliona dolara sredstava, dobija jedan let dnevno, iz Dubaija, a za svoje dugačke, prazne koridore proglašen je najsnažnijim aerodromom na svjetu.

Izvor iz indijske vlade rekla je da je Indija predložila da osnuje školu za letenje i centar za održavanje u Mattali za povećanje prihoda od aerodroma dok gradi saobraćaj. Takođe se nada da bi aerodrom mogao biti odredište za indijske turiste.

“Trudimo se za veliku integraciju ekosistema Šri Lanke i Indije, želimo da unapredimo turizam u našim zemljama”, rekao je izvor.

Kina je rekla da nije svjesna da je Šri Lanka razmišljao da dozvoli Indiji da upravlja aerodromom. Kina je takođe zatražila upravljanje objektom, ali dvije strane nisu uspjele da se dogovore o finansijskim uslovima.

“Kina se nada da će relevantna zemlja učiniti više da igra konstruktivnu ulogu u povećanju međusobnog povjerenja i saradnje između zemalja u regionu i promoviranja regionalnog mira, stabilnosti i razvoja”, rekla je kinesko ministarstvo inostranih poslova u odgovoru na zahtjev e-pošte za komentare.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!