Istražitelji će imati pristup Dumi u srijedu

Istražitelji Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji još nemaju pristup sirijskom gradu Dumi zbog bezbjednosnih problema, će stići u srijedu da ispitaju navodni napad gasom, saopštila je ruska ambasada pri toj organizaciji.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

„Mi predviđamo da stručnjaci OPCW stignu u srijedu“, rekao je visoki ruski zvaničnik na konferenciji za štampu u ruskoj ambasadi u Hagu gdje je sjedište OPCW, i dodao da putevi koji vode do grada Dume treba još da budu raščišćeni od mina.

Zvaničnici OPCW rekli su danas da njihovi istražitelji koji se nalaze u Siriji od nedjelje još nijesu dobili pristup lokaciji u Dumi koju treba da ispitaju. Sirijski i ruski zvaničnici negirali su da sprečavaju njihov pristup navodeći da su razlozi što misija još nije tamo stigla bezbjednosne prirode.

Međunarodne tenzije se ne stišavaju poslije napada koje su izvele u subotu rano ujutro SAD, Francuska i Velika Britanija protiv vojnih postrojenja vlasti Bašara al Asada, kao kaznu za navodni hemijski napad 7. aprila u gradu Dumi koji je tada bio pod kontrolom pobunjenika, navodi agencija Frans pres.

Rad međunarodnih istražitelja biće komplikovan više od nedjelju dana od kada se dogodio navodni hemijski napad u zoni koja je u međuvremenu došla pod kontrolu sirijskih vlasti i ruske vojne policije. Posljednji pobunjenički borci napustili su Dumu u subotu u okviru sporazuma o predaji potpisanog 9. aprila, dva dana poslije navodnog hemijskog napada.

SAD sumnjaju da je Rusija manipulisala lokacijom u Dumi da bi spriječila prolanazak dokaza o hemijskom napadu.

„Rusi su mogli da posjete mjesto napada. Strahujemo da su oni izmijenili tu lokaciju u nastojanju da ometu napore misije OPCW da sprovede efikasnu istragu“, rekao je američki ambasador pri toj organizaciji Ken Vord i dodao da to dovodi u pitanje kapacitet istražne misije da sprovede istragu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!